Järgmisel aastal kerkib kodukuludest protsentuaalselt enim gaasi hind ja seda lausa 15% võrra. Tõusu põhjendatakse kurikuulsa maailmaturuga. Kuna gaasi hind kerkib, tõusevad ka Tallinna Kütte kulud ja nii liigub esimesest jaanuarist 3,7% võrra ülespoole ka sooja hind. Aga see pole veel kõik! Saastetasu tõusu tõttu tuleb elektri kilovatt-tunni eest maksta senisest 6% rohkem. Lisaks mõjutab saastetasu ka prügiveo hinda. 

Siinkohal oleks aga paslik meenutada, et viimaste valimiste eel oli IRL-i valimislubaduseks koduomanike huvide kaitsmine ja muuhulgas ka vee- ning küttehindade madalana hoidmine...
Kuna Eesti maksukoormus on Euroopa mõistes väiksevõitu, tuleb märkimisväärne osa rahast riigieelarvesse läbi kaudsete maksude ehk aktsiiside. Seega tulumaksu võiks suure kampaania saatel alandada isegi nullini, aga raha saadakse rahvalt ikka kätte.

Toidukaubad ja kodukulud on miski, millelt kokku hoida on raske, et mitte öelda võimatu ning nende hinnatõusu tagajärjel kannatavad kõige vaesemad. Teisest küljest on näiteks esmatarbekaupu kõrgemalt maksustades kindel, et toimuvad laekumised riigieelarvesse. 

Loodetavasti ei riku kellegi peorõõmu tõsiasi, et uuel aastal ootab ees ka alkoholiaktsiisi kasv 5% võrra. Aga ei maksa pead norgu lasta, sest vähemalt riigikogulaste palk tõuseb järgmisel aastal 246 eurot. 

2008. aastal tulid mässavad kreeklased välja loosungiga „Merry Crisis and a Happy New Fear,“ ehk lõbusat kriisi ja õnnelikku uut hirmu. Aga ei maksa hirmu karta. Kui oleme siiani kriisivetest läbi loksunud, saame ka edaspidi hakkama. Toogu see 2012. aasta, mis tahes.