"Faasi puudumine tähendab, et klient ei pruugi saada kasutada kõiki elektriseadmeid, kuid vähemalt ei pea ta istuma täielikus pimeduses," selgitas jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

"Oleme jaganud brigaade vastavalt tekkinud kahjudele maakondade vahel ümber, et kiirendada elektriühenduse taastamist suuremaid purustusi saanud piirkondades,“ ütles Tõnne. „Õnneks lubab praegu lähipäevadeks rahulikku ilma, teeme täna-homme rikete kõrvaldamisel maksimumi. Loodame, et suudame enamikule klientidest aastavahetuseks voolu tagasi tuua," lisas ta.

Kõige suuremat kahju on torm liinidele tekitanud Rapla-, Harju-, Jõgeva- Järva- ja Viljandimaal ning Lääne-Viru maakonnas, kus osades piirkordades jõutakse elektriliinide remondi ja uue võrgu rajamiseni järgmisel nädalal.

Suuremale osale vooluta majapidamistest loodab aga Jaotusvõrk partnerite abiga elektrivarustuse enne aastavahetust taastada. Kella 13 seisuga on rikkebrigaadid voolu tagasi toonud esialgsel hinnangul ligi 134 000 majapidamisele üle Eesti.

Kõige rohkem on elektrita kliente Raplamaal (2497), Harjumaal (2158) ja Lääne-Virumaal (1615). Enam kui tuhatkond majapidamist ootab elektrit ka Järva- ja Jõgevamaal.

Tänavuse detsembritormi poolt tekitatud kahju elektrivõrgule on märksa ulatuslikum kui mulluse Monika ajal.

"Purustusi elektrivõrgus võib võrrelda 2005. aasta jaanuaritormiga, kus viimased majapidamised said voolu tagasi 20 päeva möödudes pärast tormi. 2011. aastal on meie infovahetus ja brigaadide efektiivsus tõusnud ja seetõttu usume, et nii kaua meil seekord ei lähe," lisas Tõnne.