Kui varem on tuul murdnud suuremaid oksi, siis seekordne torm võttis vaateplatvormi ääres maha suisa kolm jalakat. “Loodus tegi oma korrektuuri ja ajas mädad puud pikali. Puud on kukkunud midagi lõhkumata. Platvorm ja trepp jäid terveks,” rääkis MTÜ Kaali Külastuskeskuse juht Alver Sagur, kirjutab Meie Maa.

Nüüd tuleb jalakad kohapeal tükkideks saagida ja jupikaupa käsitsi välja vedada, sest pehme pinnase tõttu transpordiga ligi ei pääse. Vaatamata pühadele käis Kaali järve uudistamas palju inimesi, kes lasid end ka murdunud puude taustal pildistada. Kraatri veetase on pidevate sadude tõttu praegu sama kõrge nagu kevadel veesulamise aegu.

Saguri arvates tuleks looduskaitsjatel enne uut turismihooaega järve ümbrus üle vaadata, kuna seal on veel kuivanud puid, mis vajavad ohutuse huvides mahavõtmist. Nende asemele tuleks uued istutada. “Tugeva tuulega kõiguvad puud kõvasti ja mädad oksad võivad kellelegi kaela kukkuda. Kaali koolis asub nüüd ka lasteaed. Lapsed käivad samuti järve ääres uudistamas,” ütles Sagur.

Alver Sagur meenutas varasemast ajast nii mõndagi juhtumit, mil tuulega murdunud oks turistide vahele prantsatanud. Korra tekkis üks ohtlik moment, mida märkas Kaali kraatri tutvustamisega tegelenud Reet Tiirmaa. “Kokkukasvanud puude ühenduse koht hakkas rebenema,” lausus Tiirmaa.

Riigimetsa majandamise keskuse Saarte piirkonna juhi Aili Küttimi sõnul käis loodusvaht eile Kaali järve ääres tormi tagajärgi vaatamas, et murdunud puude kallal tööd alustada. Tuule käes murdumise ennetamiseks saab puid maha võtta ainult kooskõlas keskkonnaametiga. “Kui puud hakkavad mädaks minema, ei tasuks neid viimase päevani lasta kasvada,” nõustus Küttim.

Keskkonnaameti kaitse planeerimise spetsialist Kadri Paomees, kes on ise Kaali maastikukaitseala kaitsekorralduskava autor, ütles, et Kaali järve ümbrus uuritakse üle ja vajadusel lubatakse RMK-l ohtlikuks muutunud vanu puid eemaldada. Ühe kuivanud kuuse lubas keskkonnaamet seal juba varem maha võtta.