Ühendus Rodnoi Jazõk (Emakeel) korraldas allkirjade kogumise vene keelele riigikeele staatuse omistamiseks ning järgmisel aastal toimub selles küsimuses rahvahääletus. Liikumine Võrdsete Võimaluste Eest soovib omakorda taotleda mittekodanikele automaatse Läti kodakondsuse omistamist, teatab BNS.

Spiiker ütles neljapäeval Läti Raadiole, et teda huvitab, kes neid ühendusi rahastab ning mis on nende tegevuse eesmärk.

“See on rohkem küsimus neile asutustele, kes vastutavad julgeoleku eest meie riigis. Ma tean, et uuritakse, kes neid kampaaniaid rahastab. Igaüks neist kampaaniaist (me näeme seda vene keele kampaania pealt) on hästi makstud ja korraldatud,” osutas Āboltiņa.

Ta väljendas lootust, et saab teavet selle kohta, kes neid kampaaniaid rahastab ja korraldab.

Küsimusele, kas need pole seotud Venemaa sooviga saada endale Läti territooriumi, vastas spiiker: “Venemaa on naaberriik ja me näeme, et ka Venemaal on tärkamas demokraatlikud protsessid. Ent ma tahan kinnitada, et me saame teha koostööd naaberriigiga ainult kui võrdväärse partneriga, ning juhul, kui meie naaber austab meie põhiseadust, seadusi, kodanike õigusi ja nende õigust vabale valikule.”

Āboltiņa avaldas arvamust, et nende kampaaniate abil soovitakse tõmmata tähelepanu eemale Läti arengult.

“Me ei saa poliitiliselt lubada, et rühm inimesi sel moel ähvardab ja vaidlustab seda, mis on kirjas põhiseaduses ning mis on lojaalsuse küsimus meie riigi suhtes. Sama on ka kodakondsuse automaatse omistamisega mittekodanikele. Ma leian, et kodakondsus on väärtus, mitte lihtsalt juriidiline akt. See on terve kogum, mis näitab suhtumist riiki,” selgitas spiiker.