Haveli puusärgi järel kõndisid perekonnaliikmed ja tuhanded kodanikud. Paljud plaksutasid, kui auto Haveli sargaga möödus, teatab BBC News.

Teekond kulges läbi Praha vanalinna südame ja üle 14. sajandist pärit Karli silla üles lossimäele. Seda nimetatakse kuninglikuks teeks, mida mööda on kuningad ja keisrid on aastasadu liikunud. Sillal ootasid rongkäigu möödumist sajad inimesed.

Lossi valvurite barakkide juures asetati kirst lafetile, mida vedas kuus hobust ning saatis 700 tseremoniaalses vormis sõdurit. Järgnes lühike teekond Praha lossi.

Reedesele ärasaatmisele Praha Püha Vituse katedraalis on oodata suurt hulka kõrgeid isikuid üle maailma.

Oodata on USA riigisekretäri Hillary Clintonit, kelle abikaasa Bill külastas 1994. aastal koos Haveliga džässiklubi.

Tulla on lubanud ka Prantsusmaa, Saksamaa, Iisraeli, Austria, Gruusia, Slovakkia, Sloveenia ja Leedu riigi- või valitsusjuhid.

Havelist sai Tšehhoslovakkia president 1989. aastal pärast kommunismi kokkuvarisemist. Kui Slovakkia 1993. aastal eraldus, jäi Havel kuni 2003. aastani Tšehhi presidendiks.

Olles kannatanud aastaid hingamisprobleemide käes, suri Havel pühapäeval oma maakodus Hrádečekis Prahast kirdes, kus tema eest hoolitses abikaasa Dagmar Havlová.

Havel kannatas vereringehäirete all, mis olid kõigi terviseprobleemide tulemus, mida ta kogenud oli, alates kopsupõletikust, mida ta vanglas põdes, ütles arst Tomáš Bouzek Tšehhi meediale.