Tunnustades erakondi soovi eest endaga seotud sihtasutuste tegevust selgemalt reguleerida ja kontrollida, ei pea EMSL vajalikuks selleks täiendava 0,9 miljoni euro suunamist.

"Ei ole mingeid takistusi, miks erakonnad ei võiks oma maailmavaate levitamise ja poliitikate analüüsimisega tegeleda praegu riigilt saadava raha, liikmemaksude ja seadusega lubatud annetuste eest," ütles EMSL-i juhataja Urmo Kübar.

Teiseks teeb EMSL ettepaneku nimetada plaanitavaid sihtasutusi mitte demokraatia, vaid tegevuse sisule vastavamalt maailmavaate, erakonna või partei arendamise sihtasutuseks.

"Demokraatia ei piirdu üksnes valimas käimise või erakondadesse kuulumisega, vaid tähendab rahva pidevat osalemist avalike asjade arutamises, otsustamises ja elluviimises ning selle edendamisega tegeleb Eestis oluliselt rohkem organisatsioone kui neli parlamendiparteid," ütles Kübar.

Pöördumises kutsub EMSL ka teisi vabaühendusi ja huvilisi riigikogule oma mõtteid saatma, soovi korral teksti oma organisatsiooni seisukohtadega täiendades või muutes.

Eesti Päevaleht kirjutas selle nädalal, et riigikogu erakonnad tahavad erakonnaseadust muuta nõnda, et erakondade juurde loodavate demokraatia arendamise sihtasutuste tarvis eraldataks 800 000 ehk igale erakonnale 200 000 eurot aastas, et nad saaks oma maailmavaadet levitada.