"Tuginedes teie intervjuule Šveitsi väljaandes Der Bund, väljendavad rahvusvähemuste esindajad Eestis muret lugupidamatute märkuste pärast nende Eesti kodanike aadressil, kelle emakeel pole eesti keel või kelle etniline päritolu pole eestlane," kirjutavad nad presidendile saadetud kirjas.

"Härra president, te olete riigipea ja peate Eestis tagama põhiseaduse kehtimise, mis keelab igasuguse inimeste õiguste rikkumise nende usutunnistuse, keele, rassi ja rahvuse tõttu," märgitakse kirjas.

"Oleme arvamusel, et teie, hr president, peate lahti seletama Eesti rahvale oma seisukoha ning vabandama selle osa elanikkonna ees, keda solvavalt nimetasite „härrasrahvaks" ning nende emakeelt „okupatsioonivõimude keeleks"," kirjutavad koja esindajad. "Edasine suhtumine teisse kui riigipeasse hakkab sõltuma teie tegudest."

Šveitsi ajaleht Der Bund avaldas laupäeval intervjuu president Toomas Hendrik Ilvesega. Muuhulgas küsiti Ilveselt venekeelse elanikkonna ja vene keele staatuse kohta Eestis. Presidendi vastused olid resoluutsed.

“Nad olid Herrenvolk (e.k härrasrahvas)  50 aasta jooksul ja olid sõna igasuguses ajaloolises tähenduses privilegeeritud. Nüüd, kui neil enam privileege pole, peavad mõned inimesed seda kaotuseks,” vastas Ilves.

Šveitsi ajakirjanik küsis Ilveselt edasi, kuidas on juhtunud, et vene keel ei ole Eestis ametlik keel. Ka presidendi kantselei soovitas rahvusvähemuse esindajatel veel kord ja väga tähelepanelikult lugeda väljavõtet ajalehe Der Bund intervjuust president Ilvesega, kus riigipea vastas küsimusele, miks ei ole vene keel Eesti ametlik keel, järgmist:

“Aga miks peaks? Toome näiteks: me okupeerime teie maa ja pärast 50 aastat ütleme, et te peate eesti keele ametlikuks keeleks tegema. Okupatsioonivõim hõivab maa, küüditab sadu tuhandeid inimesi Siberisse ja saadab oma inimesed sellele maale. Ja nüüd, kui me oleme jälle sõltumatud, peaks okupatsioonivõimu keel teiseks riigikeeleks saama? Ärge esitage mulle naeruväärseid küsimusi!”