Saate toimeteja Piret Järvis avas konto täiskasvanute jututoas armastusesaal.org, nimetades seal ennast Kity13. Kohe meelitas see konto ligi suhtlejaid, kellest mõned hoiatasid, et ta on liiga noor, kuid viis meest jäid liinile. Kõigiga triivis vestlus ühes suunas.

Kontakti võtnud mehed saatsid tüdrukule õppevideosid, kuidas seksida, rahuldada ennast või teist. Pärast esimest tutvust portaalis mindi üle MSNi, sest seal saab videoid näidata. Enesenäitajatest pole puudust.

Kityl palutakse ennast paljalt näidata, tehti ettepanek suuseksiks, vahetatakse isiklikku infot – vanus, pikkus, kaal. Pakuti ka raha. Kui Kity13 küsis, mille eest, siis näiteks kümne minuti paljalt näitamise eest andnuks üks meestest 100 eurot.

Internetis kokku lepitud kohtumiseni „Pealtnägija“ eksperiment siiski ei jõudnud. Kahe mehega kokkulepitud kohtumiste asemel suheldi telefoni teel ja hiljem valgustati neid, et tegemist on ajakirjandusliku eksperimendiga.

Kui mees tuleb juba kohtuma, siis politsei käerauad juba klõpsatavad, sest kuritegu on sooritatud.

Ainuüksi Põhja-Eestis on praegu menetluses 12 asja, kus politsei tabas pedofiili internetis kuritegu matkides. Alla 14-aastasega seksijutu ajamine on seadusega keelatud ja seda võib karistada kuni kolmeaastase vanglaga.

Lapsevanemad ei ole teadlikud

Politsei näeb oma praktikas, et lapsevanemad ei ole teadlikud interneti ohtudest.

Põhja prefektuuri lastekaitsetalituse juhi Pille Alaveri sõnul tuleb vanematel oma lastele rääkida, kuidas internetis käituda.

Prokurör Eneli Pau rääkis, et päriselus ei ole nii, et minnakse bussipeatusesse ja hakatakse lapsega seksijuttu rääkima, internetis ollakse aga anonüümsed ja hakatakse. „Kõik lapsed kasvavad üles teadmisega, et võõrastega ei tohi kaasa minna,“ ütles Pau. Tema sõnul on aga vähe neid vanemaid, kes räägivad, kuidas internetis käituda.

Pau ütles, et kui vanemal ei ole lapsega usalduslikku suhet, siis tuleb hoida arvuti toas, kus selle kasutamist saab jälgida.