Riigikogu keskerakondlastest liikmete Evelyn Sepa ja Toivo Tootseni algatatud lastekaitseseaduse muutmise ja täiendamise seaduse eelnõu, mis seadustaks alaealiste baarikeelu pärast kella 21, leidis riigikogus vaid 26 liikme toetuse, 43 liiget ei pooldanud selle eelnõu esimese lugemise läbimist.

Eelnõu keelanuks alla 18-aastastel noortel viibida täiskasvanud saatjata alates kella 21 kohtades, mis tegelevad alkohoolsete jookide jaemüügiga. Seni on selline piirang kehtestatud alla 16-aastastele.

Nii Reformierakonna, Res Publica, Rahvaliidu kui ka Mõõdukate fraktsioonid ei toetanud eelnõu esialgset eksitavat sõnastust.

Isamaaliit ja Keskerakond möönsid, et eelnõu on ebatäpne, kuid probleemi tõsiduse tõttu võiks eelnõu esimese lugemise lõpetada ning viia sellesse täpsustused, mis keelavad alaealiste viibimise sellistes baarides või ööklubides, kus kohapeal tarvitakse alkoholi, mitte näiteks poes või bensiinijaamas.

Sepa ja Tootseni eelnõu pole toetust leidnud ka valitsuses, sise-, sotsiaal- ega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis.

“Pakutud sõnastuses seadusemuudatusega ei tohi alla 18-aastane isik viibida pärast kella 21 kaupluses, toitlustusettevõttes, majutusettevõttes, etendusasutuses, rahvamajas, muuseumis, vee- või õhusõidukis, rongi restoranvangunis, rändkaupluses, avalikul üritusel, erijuhtudel ka algkooli, põhikooli, gümnaasiumi või kutseõppeasutuse ruumides asuvas müügikohas,” seisab sotsiaalministeeriumi hinnangus eelnõule.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium märkis eelnõule lisatud arvamuses, et eelnõu ei ole võimalik toetada, kuna see keelaks alaealiste sisenemise pärast kella 21 kauplusesse, kaubahalli või bensiinijaama. Samuti teeks eelnõu võimatuks alaealiste osalemise aastavahetuse ja jaanipäeva üritustel.

Ehkki sotsiaalkomisjon tegi riigikogule ettepaneku selle eelnõu esimene lugemine lõpetada ning parandusettepanekute abil seda siis muuta, ei olnud riigikogu enamus sellega nõus.