“Kõnealuste plakatite suhtes esitatud kaebust menetlenud ametnikud leidsid, et on mõttekas oma otsus teha siiski enne eurohääletust,” põhjendas tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski otsuse tegemist 12. septembril.

Olgu lisatud, et samaaegselt informeeriti sellest ka meediakanaleid. Ehkki Turetski eitas otsuse avaldamise kuupäeva mõjutamist poliitikute poolt, on euroskeptikud teist meelt. Seda enam, et nende analoogne kaebus Res Publica eurojaatavate plakatite suhtes on siiani lahendita.

Kogu vaidlus sai alguse 6. augustil, mil Liikumine Jah Euroopa Liidule pöördus tarbijakaitseameti poole nõudega võtta maha Liikumise Ei Euroopa Liidule plakatid.

14. augustil saatis tarbijakaitse järelevalveosakonna juhataja Jaana Viru Liikumise Ei Euroopa Liidule väärteomenetluse kutse, milles kohustati liikumise esindajat kui menetlusalust isikut ilmuma tarbijakaitseametisse 18. augustil.

18. augustil koostas Jaana Viru mittetulundusühingule Liikumine Ei Euroopa Liidule väärteoprotokolli, mille kohaselt sisaldas nende 4.- 10. augustini korraldatud reklaamikampaania olulisel määral eksitavat teavet reklaamiseaduse mõttes. Samas tõdeti, et liikumisel on õigus esitada 15 päeva jooksul oma vastulause ning muid tõendeid. Protokollis kinnitatakse, et tarbijakaitse annab lahendi 17. septembril.

1. septembril esitas Liikumine Ei Euroopa Liidule tarbijakaitseametile oma vastulause, leides, et nende poolt levitatavad ideed ja seisukohad ei ole reklaam reklaamiseaduse mõttes, vaid osa rahvahääletuse-eelsest agitatsioonist, mida reguleerivad sootuks muud seadused, antud juhul rahvahääletuse seadus. Selles loetletud piiranguid häälestuse-eelsele agitatsioonile liikumine rikkunud ei ole. Praegu kehtiv reklaamiseadus ei laiene poliitilisele reklaamile. Riigikogu menetlusse võetud reklaamiseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt soovitakse reklaamiseaduse regulatsiooni laiendada ka poliitilise reklaamile, pole veel seadusena vastu võetud.

Liikumine Ei Euroopa Liidule juhtis samas tarbijakaitseameti tähelepanu veel asjaolule, et karistusseadustiku järgi on rahvahääletuse-eelse seadusliku agitatsiooni takistamine keelatud.

12. septembri pärastlõunal kell 14.08 läkitas Jaana Viru eitajate liikumise juhile Uno Silbergile meili teel oma otsuse, jäädes oma endise seisukoha juurde, et Ei Euroopa Liikumise reklaamikampaania sisaldas eksitava reklaami elemente. Samaaegselt saadeti vastav teade ka meediakanalitele.

Väärteo kvalifitseerimisel lähtus tarbijakaitseamet siiski reklaamiseadusest ja liikumisele määrati 1000kroonine rahatrahv.