Nii Saksamaal kui Soomes käivad elavad arutelud, kas nende riikide põhiseadused lubavad ikka kõiki samme astuda, mida võlakriisi lahendamiseks tahetakse teha või juba tehakse.

Hetkel Brüsselis käiva EL-i liidrite arutelu üheks tulemuseks võib saada otsus, et valitsusjuhid Angela Merkel, Nicolas Sarkozy ja ka Andrus Ansip võiksid eurotsooni hädasid remontida aluslepingute paranduste asemel hoopis ühe protokolli muutmisega, mida parlamendid heaks ei peagi kiitma. Maruste leidis, et see poleks õige teguviis.

„Lühidalt öeldes - see ei ole õige. Ei tohi olla nii, et demokraatliku otsustuse protsess on kanaliseerunud täitevvõimu täitevvõimu tippude kätte. Me saame küll aru, miks see praegu niimoodi on, et see on lahenduste otsimine, kuid see pole normaalne olukord, sest lahendusi hakatakse kohe ka ellu viima ja mida kiiremini, seda parem... Kui me räägime omast riigist, nii meie siin, ka iga tšehh ja hispaanlane jne., on oluliste demokraatiat puudutavate otsustusprotsesside jaoks on loodud omad parlamentaarsed mehhanismid ja neist ei saa ei üle ega ümber,“ arutles riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees.

„Peaksime kogu oma eurokeemi ümber joonistama ja ka see peab käima ka demokraatlikul viisil,“ lisas ta.