„Pikalt on hoiatatud, et Venemaal on oodata Araabia kevade laadseid liikumisi, nüüd siis võib-olla on see käes. Keegi ei julge küll seda niimoodi nimetada,“ rääkis Paris Delfile.

Valimiste võltsimist taunivad inimesed on hakanud kandma valgeid linte, mispärast arutatakse, kas nimetada endid valgeks revolutsiooniks. Oluline on Parise sõnul aga hoopis, et rahvas on andnud võimudele üsna selge vihje, et nad samamoodi enam jätkata ei soovi ning näkku valetamist, ärakasutamist ja võltsimist kauem aktsepteerida ei saa. „Kui varem on olnud opositsioonilised meeleolud kultuurirahva pärusmaa – inimesed, kes suhtlevad meediaga, inimesed, kes on ise meedia –, siis nüüd on sellised meeleolud väidetavalt hakanud kerkima täiesti tavaliste inimeste seas,“ märkis Paris.

„Minu hea kolleeg ja ajakirjanik käis Moskva äärelinnades tegemas lugusid inimestega ja seal tulid tavalised baabuškad tema juurde ja küsisid, kuidas saab inimesi lihtsalt kinni panna,“ rääkis Paris ja lisas, et viidati eelmisel nädalavahetusel toimunud meeleavaldustele, kust praegustel andmetel viidi kongi 600 inimest.

Laupäeval on suurem meeleavaldus Revolutsiooni väljakul, kuhu on lubanud tulla juba tuhandeid inimesi. Võimud on Parise sõnul närvis, kuna luba on antud meeleavalduseks vaid 300 inimesele. Paris märkis, et eile tuli uudis, et Moskva Suure teatri ees asuv väljak on väidetava veeavarii tõttu remonti läinud. „Võimalik, et suudavad remondi laupäevaks ära lõpetada, aga ma kahtlen selles siiralt,“ sõnas Paris, et kuidas olukord laheneb, on müsteerium.

Õhk on ärevuselt pungil

See võib omakorda probleeme tekitada, kuna kui ka leitakse viis meeleavalduse ärajätmiseks, siis inimesi see ei rahustaks. „Surve katlas on päris raske,“ märkis ta ja lisas, et tänavatele on tulemas inimesed, kes tavaliselt meelt avaldamas ei käi, kuid kellel nüüd on tõepoolest lõõg täis saanud.

Levitatakse ka informatsiooni, kuidas meeleavaldusel käituda. Esimese asjana öeldakse, et riietuda tuleb soojalt, panna selga riided, millel ei ole paelu ega vöösid, kuna need kästakse vahistamise korral ära võtta. Teiseks soovitatakse kaasa võtta isiklikud hügieenivahendid ja ohtralt niiskeid salvrätte.

Soovituste nimekiri on aga pikem, veel soovitatakse kaasa võtta telefon, millest pole kahju, kirjutada numbrid välja, anda sõpradele kohe teada, kui politsei on kinni võtnud, saata sms-e, mitte helistada, kuna siis võetakse telefon käest; karjuda kõva häälega ja täiest kõrist, kui pekstakse, olla politsei vastu rõhutatult viisakas, küsida ees- ja isanime ning kirjutada need sms-ina üles; kinnivõetutel soovitatakse öelda, et mindi avaldama oma arvamust võltsitud valimiste vastu, et põhjus kinnivõtmiseks oleks poliitiline. „Poliitvange ei ole Venemaale teps mitte vaja,“ selgitas Paris.

Paris rõhutas ka, et palju on liikvel legende. Eile levis näiteks info, et väljas on soomukid, kuid tegelikult neid siiski polnud. Õhtul kuulis Paris transpordihelikoptereid, mille lendamisele võis olla loogiline selgitus, aga mis tekitasid õõvastava helitausta. Viimati oli nii palju koptereid Parise sõnul näha kaks aastat tagasi Moskva metroo õhkulaskmise ajal.