Põhiettekannetega astuvad olulisel parlamentaarsel debatil üles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots, energeetikafirma Baltic Energy Partners OÜ esindaja Peeter Pikk ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Urve Palo.

„Vaid napp aasta on jäänud elektrituru täieliku avamiseni, mis puudutab otseselt kõiki Eesti elanikke ja elektritarbijaid. Avatud turu tingimustes ühtlustub Eesti hinnatase Põhjamaade omaga, mistõttu ootab meid ees elektrienergia põhitariifi ca 45-protsendiline tõus,“ ütles Urve Palo.

„Seetõttu on vaja igakülgselt rääkida sellest, mida elektrituru avanemine inimestele kaasa toob ja millised on riigi võimalused elektrihinna tõusu leevendamiseks,“ selgitas Palo.

Tema sõnul on riigikontroll juhtinud tähelepanu sellele, et majandusministeerium ei ole seni mitte midagi teinud tarbijate teavitamiseks. „Viimane aeg on avalikkusele selgitada, mis ikkagi hakkab 2013. aasta 1. jaanuaril juhtuma. Samuti on valitsuse ja riigikogu kohus töötada välja abinõud kallineva elektri ning selle tagajärgede leevendamiseks, et hoida ära suuremat hinnašokki,“ lisas Palo.