Keskonnaminister Keit Pentus viibib 6.-9. detsembrini Lõuna-Aafrika Vabariigis Durbanis kliimamuutuste konventsiooni konverentsi ja Kyoto protokolli osaliste koosoleku kõrgetasemelisel kohtumisel. Durbani konverentsil osalemine läheb kogu Eesti delegatsioonile (4 inimest keskkonnaministeeriumist ja üks keskkonnateabe keskusest) maksma ca 13 166 eurot ehk ca 206 003 krooni.

"Durbani kliimakonverentsil on peateemaks see, kuidas pärast Kyoto protokolli perioodi lõppu uutes kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise vähendamise eesmärkides kokkuleppele jõuda. Eesti on EL keskkonnanõukogus Durbani kliimakohtumise EL ühtse positsiooni osas teinud tõsist tööd," ütles keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu Delfile.

"Oluline on, et Kyoto perioodi lõppedes ei tekiks vaakumit, kus sõnades on küll riigid kliimamuutuste osas mures, aga reaalseid tegusid inimtegevuse kliimamõju vähendamiseks ei järgne. Euroopa Liit on avatud ka Kyoto protokolli pikendamise võimalustele, aga näeme seda siiski vaid üleminekuvariandina. Lõplikuks eesmärgiks on õiguslikult siduv kliimaraamistik, mis hõlmaks ka kõiki suuremaid majandusi."

Kliimakonverentsi kõrgetasemeline kohtumine algab 6. detsembril. Sel ajal toimub riikide seisukohtade esitamine ning seal esineb sõnavõtuga ka Eesti keskkonnaminister. Ka on kliimakohtumise raames plaanis mitmeid kohtumisi ELi liikmesriikide keskkonnaminsitritega.

Eesti delegatsiooni kuuluvad keskkonnaminister Keit Pentus, keskkonnaministri nõunik Annikky Lamp (mõlemad viibivad Durbanis 6.- 9. detsembrini), keskkonnaministeeriumi kliima -ja kiirgusosakonna nõuniku kt Karin Radiko (28. november - 9. detsember), eriala diplomaat EV alalises esinduses Euroopa Liidu juures Aare Sirendi, Keskkonnateabe Keskuse riikliku metsainventeerimise osakonna juhataja Veiko Adermann (mõlemad viibivad Durbanis 5.-9. detsembrini).

Kliimamuutuste konventsiooni konverentsi 17. istungjärk (COP 17) ja Kyoto protokolli osaliste koosoleku 7. istungjärk (CMP 7) toimub 28. novembrist 9. detsembrini. Eelmisel aastal Cancunis osales keskkonnaministeeriumist 5 inimest (delegatsioonis oli inimesi kokku 8), kelle kogukulu oli 255 830 krooni.