Täna hommikul konfiskeeris toll Šeremetjevo lennujaamas ainsa sõltumatu vaatlusorganisatsiooni Golos esinaise Lilia Šibanova isikliku arvuti. See arvuti võib nimelt ohustada kogu Venemaad - nii väideti talle ametnike poolt.

Samal ajal imbus meediasse teade, et homme toimuvad peamises sõltumatus raadiojaamas Ehho Moskvõ remonttööd ja ühtegi inimest majja ei lasta. 

Eesti Rahvusringhääling on saanud sõna otseses mõttes viimasel hetkel teate, et nad pole siiski ametlikult öeldes läbinud kontrolli, et saada akrediteeritud valimiste kajastamisele.

Šibanova pidi veetma lennujama tollipunktis öö vastu laupäeva. Kui ta küsis advokaati, siis seda talle ei võimaldatud, selgitusega, et naine pole arreteeritud ja ei vaja advokaati ju. Laupäeva lõunaks Šibanova vabastati, kuid tema isiklik arvuti jäi tollitöötajate kätte. Lennujaama tolliametnike pressiesindaja aga keeldus meediale toimunut selgitamast.

Golos teenis Vene võimude pahameele sellega, et kirjeldas mõned päevad tagasi toimunud pressikohtumisel detailselt, kuidas näevad välja levinumad trikid Vene valimiste võltsimisel.

Keegi ei viitsi kampaaniat teha

Valimiste-eelne aeg Venemaal on olnud enam kui veider neile, kes harjunud seda nägema demokraatlikes riikides. Esiteks juba ülimalt küüniline üksühele sarnane kujundus valima kutsuvatel riiklikel postritel ja praeguse võimupartei Ühtne Venemaa valimisplakatitel.

Tänavatel on veel näha väikesi liberaaldemokraatide plakateid koos näpuga osutava Žirinovskiga. Tema kutsub üles hääletama otsesõnu "venelaste poolt".

Mõned päevad tagasi kerkisid tänavatele ka mõned Jabloko infomaterjalide jagajad, kuid üldjoontes tundub, et keegi ei viitsi eriti kampaaniat teha. Milleks, valik või õigemini selle piiratus on nagunii ette antud.

Pigem on näha loomingulisi võtted jedinorosside plakatite saboteerimisel. Sinna on kas pandud lisaks viide sulide ja varaste parteile või üleskutse saata kõik kandidaadid pikalt. Või hääleta ükskõik kelle kui Ühtse Venemaa poolt.

Oht veristeks kokkupõrgeteks

Venemaa peaminister ja ainus presidendikandidaat tulevatel riigipea valimistel Vladimir Putin on aga isiklikult Ühtse Venemaa kongressil esinedes lubanud, et kõik "välisriikide provokatsioonid" ja sekkumised pühapäevastesse valimistesse saavad rangelt karistatud.

Mitmed analüütikud näevad selles ohtu, et Venemaal võivad korduda eelmise aasta detsembris Valgevenes Minskis aset leidnud verised kokkupõrked korravalvurite ja rahva vahel.

Mullu Minskis kogunes peale Aleksandr Lukašenka valimisvõitu tänavatele 30 000 rahumeelset demonstranti, kelle vastu saadeti miilitsa eriüksused. Moskva ja Venemaa kohta on aga avaldatud kahtlust, kas midagi taolist siinmail saaks korrata.

Venemaa elanike võimukriitiline meel elab pigem internetis ja seisneb opositsiooniliste blogisissekannete tunnustamises ehk "laikimises".