Kuidas kommenteerite Indrek Raudse, Nikolai Stelmachi ja Siim Kabritsa ärisid Eesti Ekspressis ja Pealtnägijas paljastanud lugusid?

Ma teadsin, et inimesed ettevõtlusega tegelevad, aga ettevõtluse konkreetset sisu ei teadnud. Minule oli teada, et Raudne ja Nikolai Stelmach välisinvestoreid esindavad. Mulle teadaolevalt on see tegevus olnud seaduslik ja minu teada ka avalik. Eile ja täna meedias ilminud väited on mulle üllatavad.

Nende seaduslikkust pole keegi kahtluse alla pannud, aga kuidas te taolist äri moraalselt hindate?

Erinevad parlamendisaadikud tegelevad erineva ettevõtlusega, ühte teisele eelistada on keeruline, see sõltub igast riigikogu liikmest ja tema äranägemisest, mis tundub ja mis ei tundu moraalselt õige.

Kuidas ühtib taolise äri ajamine IRLi kui rahvuskonservatiivse erakonna programmi ja ideaalidega?

Nagu te ütlete, IRL on rahvuslikult konservatiivne erakond ja seisab rahvuslike huvide eest. Mina isiklikult ei näe siin midagi meie erakonna ideoloogiaga risti vastupidist, aga mina ise taolist ettevõtlust ei aja. Küsimus on, et kus ja milliste rahvuste vahel piiri tõmmata? Ma ei tea, kas seda saab sellisel kujul teha. Küsimus on, et kas mõnda liiki ettevõtlusega sobib parlamendiliikmel tegeleda?

Kas IRLil erakonnana on kavas neilt inimestelt ka aru pärida või midagi uurida?

Kohtume nende inimestega kindlasti esmaspäeva hommikul fraktsiooni koosolekul.

Arvate, et teema tõstatub?

Raske on ette kujutada, et see teema üldse kõne alla ei tule.

Ja peale koosolekut võtab erakond mingi seisukoha?

Fraktsioon jah. Kui midagi muud vahepeal ei selgu, mida ei saa ka ju välistada. Hetkel on istungitevaba nädal ja korraline eestseisus on meil ka paika pandud järgmisele nädalale, 7. detsembrile.

Tundub, et need kolm meest teenisid kenasti raha. Ega seda Vene ärimeeste raha nende kolme mehe vahendusel IRLi pangaarvetele pole jõudnud?

Minule teadaolevalt küll mitte.

Vaatasin selle aasta annetusi, Raudne ja Kabrits on kokku annetanud ligi 9000 eurot. Mida te sellest arvate?

Ei oska sellest midagi arvata, kui et need on ettevõtjate või erakonna liikmete tehtud annetused.

9000 eurot kahe mehe peale on palju raha. Enamasti nii palju ei annetata. Imelik pole või?

Inimesed annetavad, nagu neil võimalik on?

Neil on palju võimalik. Nad teenivad venelastega äri ajades head raha.

Järelikult on võimalik toetada.

Ühelt poolt on nad riigikogu liikmed, kes teenivad sealt viisakat palka. Teiselt poolt teenivad nad raha ka ärimeestena. Neid rahakotte võib olla keeruline eristada, aga kas me peaksime neid eristama?

Mis mõttes?

Et eristaks seda raha, mida inimene teenib venelastele Eesti elamislubasid müües ja teist raha, mida teenitakse kõige muuga?

On raske öelda, millistest vahenditest, millised on käibed ja kasumid, mul on seda raske kommenteerida? Ma pole nende äritegevusega kursis, kui palju mingi äri kaalu omab. Ma pole teadlik ka ülejäänud riigikogu liikmete äride sisust.

Selle raha neile tagasimaksmist pole praegu plaanis?

Ma pole nendega sel teemal rääkinud?

8300 eurot annetusi tegid Raudne ja Kabrits ühe portsuga 23-31 märtsini.

See on erakonna riigikogu valimiste kampaania aeg. Ma ei mäleta, palju ma ise annetasin, aga seda oli ka vist päris mitu tuhat eurot ja mina ei tegele ettevõtlusega. Need olid mu riigikogu valimistega seotud kulud. See oli kampaania aeg, kulud olidki suuremad. Kui te vaatate, siis te näete, et sel ajal erakonda suuremate summadega toetanud riigikogu liikmeid oli mitmeid.

Ma vaatangi, et päris mitmed tuntud poliitikud toetasid suurte summadega. Kas tegemist oli valimiskampaania kulude kinnimaksmisega?

Just. Kampaaniakulud.

Ja kampaania kulusid maksti märtsis peale kampaania lõppu?

Jah.

Miks varem ei makstud? Kas varem ei olnud selle järgi vajadust või oli suunis, et maksta võiks peale kampaaniat?

Ma ei oska seda kommenteerida, kuna mul pole neid kuupäevasid ees. Sõltub, kuidas kellelgi mingid kokkulepped olid arvete ja asjade tasumiseks. Kui ma vaatan asjad üle, on mul selgust rohkem, aga täna ma ütlen, et need on enamjaolt kampaaniaga seonduvad kulud ja tulud, mis sel perioodil tekkisid. Ja kõik on deklareeritud.

Kas edukate ja valituks osutunud poliitikute peale valimisi tehtud suuri annetusi võib tõlgendada nende tänutunde väljendusena erakonna suhtes?

Seda ei saa nii teha. Seal võib olla ka inimesi, kes ei osutunud valituks, aga kellega olid kokkulepped, et nad erakonnale kompenseerivad osa valimiskampaania kuludest.

Te sõlmisite selliseid kokkuleppeid?

Mina ei olnud sel ajal sel ajal juhtkonnas, vaid olin üks kandidaatidest ja minuga ühtegi konkreetset kokkulepet ei olnud mingi summaga toetamise peale. Ma teadsin, milliseid kulutusi ma teen ja millise osa ma kompenseerima pean.

Te ütlete, et kokkuleppeid ei olnud. Kas osade inimestega siis olid ja teistega ei olnud kokkuleppeid?

Ma ütlesin, et ma ei oska teile öelda. Minuga ei olnud. Mina tol hetkel ei olnud peasekretär ja ei teinud kellegagi kokkuleppeid. Minule pole teada, et kellegagi oleks taolisi kokkuleppeid olnud.

Et kui kellelgi tuli tunne, et tuleks erakonda aidata, siis see pidi olema isiklik ja tulema inimesest endast?

Jah.

Ja et üsna ühel ajal terve rida tuntud inimesi, nagu Siim Kiisler, Urmas Reinsalu, Juhan Parts, Tiit Leier, Toomas Tõniste, Sven Sester, tegid üsna suuri annetusi – ikka tuhandeid eurosid – juhtuski nii, et kõigil tuli see üks tunne ühel ja samal ajal peale?

See oli kampaania aeg ja inimesed kompenseerisid oma kampaania kulusid.

Kampaania oli sel ajal juba läbi.

Erakond tasus oma viimased kampaaniaga seotud kulud septembri kuus. Kampaania otseses mõttes oli kindlasti läbi, aga kuna inimestel ei ole võimalik igal hetkel anda, siis maksid and neid kulusid hiljem.

Erakonna kõik võlad on makstud?

Jah. Erakond on kõik oma kohustused likvideerinud.