Viimane hoiatus IRL-ile selle kohta anti vihjena “Pealtnägijale” Nikolai Stelmachi ning Indrek Raudse äride kohta, millega on mitmel väga mõjukal vene ärimehel aidatud saada Eesti elamislubasid ning kodakondsust.

Juba kevadel, kui IRL-i kuuluv Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach tähistas Radisson SAS hotellis oma sünnipäeva, oli seal kohal mitu väga mõjukat vene ärimeest, kes on just Stelmachi kaudu saanud Eesti elamisloa. Sellel sünnipäeval esines venekeelse joviaalse kõnega ka Juhan Parts ning kohal viibis lisaks temale veel teisigi mõjukaid IRL-i poliitikuid. Pidu oli rangelt eksklusiivne ning avalikkus sellest ei tea, ometi on seda poliitikute hulgas kaua arutletud.

Juba mitu kuud on IRL takistanud Reformierakonna plaane — ka meediast on läbi käinud, kuidas IRL on takistanud haldusreformi täideviimist ja kritiseerinud muutuvat perekonnaseadust. Viimane piisk karikasse on ERMi ehitus Tartusse, mida just Siim Valmar Kiisler (IRL) on asunud takistama. Seevastu Reformierakonnal on nii sobiv riigihankekandidaat valitud kui ka vajalik sponsorraha leitud.

Et aga koalitsioonipartner näitab järjest enam iseloomu välja, on vaja ta mitme olulise projekti nimel vahetada mugavama partneri vastu.

Reformierakonna vihje “Pealtnägijale” elamislubadega äritsemise kohta on viimane hoiatus, millega loodetakse IRL-i ohjeldada. Sarnaselt idarahaskandaaliga manipuleerimisele loodavad reformierakondlased IRL-i Vene kaardiga hirmutada. Kusjuures on tõsi, et elamislubadega äritsemine on ohtlik Eesti julgeolekule. Eriti seetõttu, et taolisel viisil on ohtlikel ning sügavalt kuritegelike organisatsioonidega seotud vene äritegelastel võimalik Venemaalt Euroopa Liitu elama asuda.

Mitme reformierakondlase, eriti Harjumaa piirkonna liikmete hulgas on viimasel ajal levinud kuuldus, et igaks juhuks juba tänaseks alustatud salajasi läbirääkimisi sotsiaaldemokraatidega. Seetõttu on ka mitut maakondlikku reformierakondlast „hoiatatud“, et sotsiaaldemokraatidega on vaja tugevat sidet hoida ning suhteid väärtustada. Sotside kaudu loodab Reformierakond oma plaanid, mis on sponsoritele lubatud, teostada.