Sel aastal on Kabrits ja Raudne annetanud IRLile kokku 8839 eurot ehk ligi 140 000 krooni. Nii Eesti Ekspressi kui "Pealtnägija" andmetel on IRLi poliitikute äri nii värske, et selle kohta pole asjaga tegelevate firmade eelmise aasta majandusaasta aruannetest võimalik veel suurt mingit infot leida.

IRLi peasekretär Priit Sibul kommenteeris Delfile, et tegemist on ärimeestest erakonna liikmete annetustega. Ta ei osanud võtta seisukohta, kas erakond peaks annetused meestele tagasi maksma või ei.

Raudne ja Kabrits valiti kevadel riigikogusse, eelmise riigikogu koosseisu liikmed nad polnud. Kabrits ja Raudne annetasid 8339 eurot 23-31. märtsini sel aastal kolme suure maksena. Sibula sõnul maksid mitte ainult Kabrits ja Raudne, vaid ka mitmed teised IRLi poliitikud sel ajal kinni oma valimiskampaania kulusid.

Ja nagu Sibul ütles, oli märtsi lõpus ja aprilli alguses erakonnale suuri summasid annetanud poliitikuid veel. 28. märtsil annetas Urmas Reinsalu 4100 eurot. 31. märtsil annetas 4800 eurot siseministriks saanud Ken-Marti Vaher. Päev hiljem annetas regionaalministriks saanud Siim Kiisler 1200 eurot, majandusministrina jätkanud Juhan Parts 3300 eurot ja Urmas Reinsalu uuesti 4126 eurot.

Nii Ekspressi kui "Pealtnägija" lugudest käis põhjalikult läbi ka siseminister Ken-Marti Vaheri nimi, kes valimiskampaania ajal oli veel IRLi peasekretär. Vaher teatas Delfile, et ei saa aru, mis seos võiks tema annetuse ja nn Stelmachi elamislubade skandaali vahel olla.

"Erakonnale tehtud annetused oli seotud sellega, et erakond tegi tipppoliitikutele valimiskampaaniat ja oli kokkulepe, et poliitikud tasuvad selle eest teatud omaosaluse. Loomulikult oli tegu minu isikliku rahaga," lisas Vaher.

"Minul puudub absoluutselt igasugune roll "Pealtnägija" poolt kirjeldatud äriskeemis. Olen seisukohal, et igasugune äritegevus peab vastama Eesti seadustele ning olema Eesti riigi huvides," täpsustas Vaher.

Ja 30. märtsil annetas IRLile 2200 eurot inimene nimega Anne Kõnd, kelle kontaktideks on märgitud info@irl.ee, kes äriregistri andmetel ei ole IRLi liige ja kellest kõike teadev Google ei tea mitte midagi.