Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul viiksid opositsiooni ettepanekud Eesti Kreekasse.

Pevkuri sõnul on alati erimeelsusi ja erinevatel pooltel on erinevad arvamused. „Hea vestlus viib alati mingile tulemusele, aga ei maksa suurt tüli otsida,“ kõneles minister ja viitas sellele, et pooleli on veel paljud kõnelusi. „Väga kahju, et tööandjad ei tulnud töötukassa nõukokku.“

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus-Laul rääkis ETV saates „Foorum“, et ta ei saa tööandjatest aru, miks nad töötukassa nõukogust lahkusid. „Kui ametiühingud ka laua tagant ära tulevad, siis on lõpp,“ lausus ta.

„Me oleks võinud praegu töötuskindlustuse makset vähendada,“ rääkis ta ja lisas, et isegi siis, kui maksemäära langetataks, ei läheks töötukassa miinusesse. Tuus-Lauli sõnul pole valitsus öelnud, milleks töötukassa raha vaja on ja see on probleem.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri (IRL) sõnul on iseenesest kahetsusväärne, et üks osapooltest on lahkunud. „Niikaua kui suudetakse argumenteeritult rääkida, niikaua tuleks läbirääkimisi pidada,“ ütles Sester ja lisas, et tema sõnul on tööandjate argumentatsioon ammenduma hakanud.

Sesteri sõnul oli tööandjatel hirm, et nad ei ole enam oma raha peremehed, ei teeni enam intressi ja võivad oma raha kaotada. „Kuna kõik need hirmud on maha võetud, siis pole neil enam argumente,“ leidis Sester.

Osapooled on sunnitud valitsust kuulama

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor kirjeldas läbirääkimisi, mis näeb välja nii, et tulevad kõik kolm poolt ja lepivad kokku. „Meie valitsus on võtnud hoiaku, et ta on nii tark ja ülejäänud käivad seal läbirääkimistel ainult kuulamas,“ kõneles ta. „Ei ole mõtet minna seminarile kuulama Andrus Ansipit, Jürgen Ligi või Hanno Pevkurit. Kui ma lähen läbirääkimistele, siis ma tahan ka rääkida.“

Nestori hinnangul on tööstuskindlustuseks vajalik koostöö lõppenud. „Ma võtan seda kui katastroofi sotsiaalkindlustuses,“ lausus ta. „Nii tööandja kui ametiühingud on praegu põhjendatult solvunud.“

"Vahetage valitsust!"

Nestor ei näe teemad edasiminekuks muud võimalust kui valitust vahetada. „Kui te ei suuda ühiskonnaga debatti pidada, siis lõpetage ära see valitsemine,“ sõnas Nestor.

„Ma usun, et nii tööandjad kui ametiühingud saavad aru, mille jaoks maksud on,“ rääkis Nestor ja tõi näiteid, mida riik maksurahaga tegema peab. Samas avaldas ta, et valitsus tahab töötukassa reservidega praegu riigieelarvet lappida ja täita oma valimislubadust tulumaksumäära alandamisest.

Maksemäär võib langeda 2013. aastal

„Eelarvet ei lapita,“ kinnitas Pevkur. „Meie ei vii Eestit Kreekasse. Me oleme veendunud, et töötuskindlustuse makset on võimalik vähendada 1. jaanuarist 2013. aastal.“
Pevkuri sõnul on töötukassa reserv praegu suurusjärgus 300 miljonit eurot, mis ei ole veel piisav maksumäära langetamiseks. „Päeva lõpuks on nii, et valitsus võtab selle vastutuse, sest töötuskindlustuse makse on sundmakse,“ lausus minister.

Sesteri sõnul oleneb maksemäär sellest olukorrast, milles me parasjagu elame. Ta rääkis, et kui lähtuda 3-protsendilisest majanduskasvust järgmisel aastal ja alandada töötuskindlustuse makset, kaotaks riik 60 miljonit eurot, mustema stsenaariumi korral jääks saamata 80 miljonit eurot ning riskistsenaariumi korral jääb töötukassal 160 miljonit eurot saamata.

Reservid kasvavad

„Praegu on veel see aeg, kus me peame likviidsuspuhvrit kasvatama,“ ütles Sester. „Tõsilugu on see, et praegu reservid kasvavad.“

Nestori sõnul ongi töötukassas raha selleks, et anda see tänastele töötutele. „Kui majandusel läheb hästi - kogume raha, kui majandusel läheb halvasti, maksame töötutele,“ selgitas Nestor töötukassa põhimõtet.

Nestor väitis, et täna kogutakse varasid, millel on hoopis teine mõte. Tema hinnangul tuleb töötukassa praeguse maksemäära juures ka siis toime kui järgmisel aastal on 110 000 kuni 120 000 töötut.

„Aga valitsuse loogika on tagurpidi,“ lausus Nestor. „Lihtsa inimese seisukohast on ükskõik, kas ta maksab töötuskindlustuse maksu või tulumaksu. Miks ei võiks valitsus tõsta tulumaksumäära ja langetada töötuskindlustusmakse määra?“

Hüvitise saajate ringi võiks laiendada

Tuul-Laul rääkis, et valitsus ei sooviks liita töötukassat riigikassaga kui seda raha ei tahetaks kasutada eelarve lappimiseks. Ta pakkus, et tegelikult võiks maksta töötukassast raha pikaajalistele töötutele.

Pevkuri sõnul jõuaks riik siis opositsiooni abiga välja Kreekasse.

Sester märkis, et erinevalt töötukassast haigekassa ei nurise. Ta täpsustas, et riigikassa haldab täna haigekassa reserve. Tema sõnul on riigikassa juures palgal inimesed, kes teevad analüüse selleks, et investeerida reserve. Riigikassal on tema hinnangul parem tegeleda investeerimisotsustega.