Igaühel on nüüd võimalus otsida huvipakkuvat artiklit veebilehelt British Newspaper Archive, mis koosneb neljast miljonist leheküljest, mis sisaldavad artikleid kohalikest ja regionaalsetest ajalehtedest alates aastast 1700, kirjutab Daily Telegraph.

Tegemist on esimese korraga, kui inimesed saavad digitaalse ligipääsu miljonitele ajaleheartiklitele kodust lahkumata. Seni tuli vanade ajalehtedega tutvumiseks sõita Briti Raamatukogu ajalehtede hoidlasse Põhja-Londonis Colindale'is.

Briti Raamatukogu ajalehtede kollektsiooni juht Ed King ütles: „Inimesed näevad, et see arhiiv on erakordne nii isiklikul kui ajaloolisel tasemel. Esimest korda võivad inimesed otsida meie ajalehtede lehekülgedelt oma esivanemaid, kus iganes nad maailmas asuvad, ja igal ajal.“

Täielik ligipääs arhiivile on siiski tasuline. 48-tunnine ligipääs maksab 6,95 naela (8 eurot), 30-päevane ligipääs 29,95 naela (35 eurot) ja aastane ligipääs 79,95 naela (93 eurot). Kui kord on sisse logitud, võib konkreetse PDF-i lehekülje igaveseks endale jätta. Briti Raamatukogu lugemissaalides pääseb arhiivile tasuta ligi.

Arhiivi digitaliseerimine, mida alustati eelmisel aastal, võtab aega kümme aastat. 2020. aastaks peaks internetiarhiivis olema kokku 650 miljonit artiklit ja 40 miljonit veebilehte. Tegemist on suures osas käsitööga, sest paljud ajalehed on liiga haprad, et neid masinatega töödelda.