Professionaalidele mõeldud portaal LinkedIn on mõeldud ühendama erinevate ametite esindajaid ja looma kasulikke kontakte. Idee on lihtne - mida rohkem tutvusi sul portaalis on, seda suurema tõenäosusega saad kasulikke tehinguid ja kontakte päriselus.

Üks võimalus sõpru lisada, on neile kutsed saata. Selleks on hea lahendus importida Gmaili kontaktid ja nende seast valida, kellele tahad saata kutset. Ka loo autor talitas sel viisil. Ent pool tunnikest hiljem hüppas lahti skype aken ja kõlas küsimus: miks sa spämmid?

Nimelt selgus, et vaatamata sellele, et olin valinud neli inimest, kellele kutse saata, saatsi LinkedIn kirjad laiali kõigile mu kontaktidele (488 e-posti aadressi). Aadressite seas oli ka mitu mailinglisti, mis teeb kirja saajate arvuks mitu tuhat inimest.

Hakkasin asja uurima ja selgus, et maailma mitmest tehnikaajakirjast ja ka The Guardianist on läbi käinud artiklid, kus kirjeldatakse LinkedIn poliitikat klientide saamisel. Nimelt kasutatakse kogutud e-posti aadresse omavoliliselt ja saadetakse neile kirju nii, et kontaktide omanik midagi asjast ei tea. Kusjuures samal ajal pannakse saatja nimeks ja e-posti aadressiks just seesama kontaktide omaniku nimi ja aadress. Probleem on olnud teemaks üle kolme aasta. Sellele on viitanud nii suurkorporatsioonide töötajad kui väikesed ettevõtjad, kelle Gmaili kontaktide hulgas on tuhandeid inimesi, kes mingil hetkel hakkasid saama spämmi.

Mida siis teha? Kõige kindlam on mitte ühelgi lehel jagada oma Gmaili konto andmeid. LinkedIn saadab lihtsalt kutseid, kuid mõni teine leht võib hakata saatma palju rämedama sisuga kirju, mis mõjub professionaalsetele suhetele veelgi laastavamalt. Oluline on arvestada, et kui korra olete kontaktid kuskile importinud ja isegi, kui te need hiljem kustutate, ei garanteeri miski, et neid tegelikult kuskil tagavaraks ei hoita.

Ma ei pea ennast tehnikavõõraks inimeseks, kuid sellist asja ei osanud ma küll oodata. Sama ei ole teha enam midagi. Maailma foorumites ja blogides ringi surfates sain teada, et LinkedIn võib veel ka mitu nädalat hiljem omavoliliselt saata meeldetuletusi.

Saatsin LinkedIn-ile kirja, kus palusin selgitusi ja eemaldada kõik minuga seotud kontaktid nende serverist. Nüüd ei jää muud üle, kui oodata vastust.

Lugejatele soovitan selget mõistust ja kainet meelt interneti lõputus maailmas liigeldes.