"Potjomkini teha on lubamatu, sellega me kordame nende Euroopa riikide viga, kes on raskustes," vastas Kriis Delfi küsimusele, kas oleks võimalik lihtsalt härrasmeeste kokkulepe valitsuse vahel, et järgmise aasta töötuskindlustusmakse määr jääks näiteks valitsuse soovitud 4,2 ja töötukassa nõukogu soovitud 3 protsendi vahele.

Kriisi sõnul tuleb töötukassa nõukogu soovitud kolmeprotsendiline maksemäär rahandusministeeriumi enda majandusprognoosist ning kui riik tõesti tahab säilitada kõrgemaid töötuskindlustuse maksemäärasid, siis peaks riik muutma ka maksemäärade ettepaneku aluseks olevat majandusprognoosi. Ent samast majandusprognoosist sõltub ka riigieelarve, mida negatiivsema prognoosi kohaselt tuleb kärpima hakata.

Kriis kartis, et kui riik hindab järgmise aasta majanduskasvu liiga kõrgeks, tuleb järgmisel aastal lisaeelarve teha, mis tekitab vaid raskeid valikuid. "Lisaeelarved on kõige halvem lahendus olukorrale, sest häid lahendusi siis pole. Kulukärpeid aasta keskel teha on üliraske. On teatud kokkuleppeid, millest ei saa aasta keskel taganeda," lausus Kriis, kelle sõnul jäävad aasta keskel vaid kehvad valikud, nagu kiired maksutõusud. Ettevõtjatel on tema sõnul siiani selgelt meeles 2009. aasta käibemaksu tõus, millest anti teada vaid kuu aega ette.

Valitsus jättis oma tänasel istungil rahuldamata töötukassa nõukogu ettepaneku langetada töötuskindlustusmakset 4,2 protsendilt kolme protsenini töövõtja brutopalgast. Töötukassa nõukogu ettepaneku kohaselt oleks tööinimestele nende igakuisest palgast 0,8 protsenti enam kätte jäänud.

Tööandjad on valitsusega tülis ka valitsuse soovi tõttu koondada töötukassa ja haigekassa reservid riigikassasse. Seetõttu võttis Tööandjate Keskliidu volikogu eile vastu otsuse kutsuda tööandjate esindajad tagasi nii haigekassa kui töötukassa nõukogust.

Kriisi sõnul osalevad tööandate esindajad neis nõukogudes selle aasta lõpuni, ent peale seda osalemist enam ei soovita. Tööandjad teevad valitsusele ettepaneku kutsuda tööandjate esindajad haigekassa nõukogust tagasi. Töötukassaga on keerulisem, sest tööandjate osalus töötukassa nõukogus on seaduses kirjas. Seetõttu soovivad tööandjad Kriisi sõnul seaduse muutmist ja tööandjate seadusest välja kirjutamist. Kriis lootis, et valitsus tuleb neile vastu, vastasel juhul ei ilmu tööandjate esindajad järgmisel aastal lihtsalt töötukassa nõukogu istungitele kohale.