EAKL esimehe kandidaadiks on esitatud tänane Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga ning Transpordi Ametiühingu esimees Peep Peterson.

Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni aseesimehe ja erakonna peasekretäri Indrek Saare sõnul on ametiühingud Sotsiaaldemokraatliku erakonna pikaajaline ja hea koostööpartner.

„See koostöö põhineb vastastikusel usaldusel ja seega ei pea me võimalikuks esimehe valikul jagada soovitusi või muid nõuandeid,“ ütles Saar Delfile.

„Meie erakonnas on palju ametiühingute liikmeid ja kõik nad teevad ise oma valiku kahe hea kandidaadi vahel,“ ütles Saar. „Ühel on rohkem kogemusi keskliidu juhtimisel ja teisel tulemuslik töö transporditöötajate huvide esindamisel.“

Saar soovis mõlemale kandidaadile edu kandideerimisel.

„Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et oma huve organiseerunult kaitsev töötaja on tark töötaja, kelle panus Eesti arengusse on tuleviku suhtes määrava tähtsusega,“ lisas Saar.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ütles Delfile, et ametiühingud on kodanikuühiskonna üks osa ja Reformierakond on oma loomisest saadik toetanud tugevat kodanikuühiskonda.

„Leiame, et ametiühingud sotsiaalpartnerina on alati olnud kaasatud riigile olulise küsimuste lahendamisse," sõnas ta.

Alates 2003. aastast ametiühinguliikumist eest vedanud Harri Taliga sõnul on tegemist organisatsiooni kuuenda kongressiga ning võrreldes nelja aasta taguse ajaga on organisatsioon palju õppinud.

Muuhulgas seab EAKL eesmärgiks õiglase palga poliitika (alampalga tõstmise 60-protsendini keskmisest töötasust) ja suurema sotsiaalse turvalisuse, sh esmatasandi tervishoiuteenuste tagamise ravikindlustusega hõlmamata inimestele.

Samuti peab EAKL vajalikuks asutada töötajate tööalast täiend- ja ümberõpet rahastav solidaarne koolituskassa, kuhu teevad sissemakseid ettevõtted kui otsesed kasusaajad.