Valitsusele, Teaduste Akadeemia liikmetele, ülikoolide, erialaseltside ja –ühingute juhtidele saadetud märgukirjas öeldakse, et loodusmuuseumi juhi roll on kanda ja esindada muuseumi põhiväärtusi ning initsieerida, koordineerida ja olla eestkõnelejaks uutele algatustele oma tegevussfääris Eestis ja laiemalt.

"Nende rollide edukas täitmine eeldab loodusmuuseumi juhilt lisaks administratiivsele võimekusele ja sotsiaalsele aktiivsusele tugevat ja laiapõhjalist erialast pädevust," leiavad märgukirja saatjad.

2. novembril loodusmuuseumi direktoriks nimetatud Heidi Vilul aga ei ole nende hinnangul loetletud omadusi.

Avalik margukiri
Eesti Loodusmuuseumi direktori valimistest:

Lähtuvalt muuseumiseadusest valitakse Eesti Loodusmuuseumile direktor kuni viieks aastaks keskkonnaministri poolt sätestatud korras. Käesoleval sügisel toimunud ning Keskkonnaministeeriumi poolt läbi viidud Eesti Loodusmuuseumi korralistel direktorivalimistel ilmnes rida äärmiselt tõsiseid sisulisi ja protseduurilisi puudujääke ning konkursi tulemused seavad meie hinnangul otsesesse ohtu loodusmuuseumi suutlikkuse edaspidi täita muuseumiseadusega sätestatud keskmuuseumi kohustusi.

Olulisemate läbi viidud konkursi puudujääkidena saab välja tuua konkursi üldist väga madalat korraldustaset, suutmatust kinni hoida tähtaegadest ja asjaajamise headest tavadest. Augustis välja kuulutatud konkursil puudusid fikseeritud lõpptähtaeg, üheselt mõistetav hindamisvoorude skeem ning läbipaistvus. Küsitavad on konkursitingimustes toodud madalad nõuded direktorikandidaatidele ning komisjoni ühekülgne koosseis – Keskkonnaministeeriumi poolt moodustatud komisjoni kuulusid ainult ministeeriumi töötajad ning sellesse ei olnud kaasatud loodusmuuseumi töövaldkonna asjatundjaid.

Probleemseks osutus õigeaegse, adekvaatse ja tõese tagasiside saamine konkursi käigu ja tulemuste väljakuulutamise kohta. Drastiline on, et muuseumil puudus veel 31. oktoobril, senise direktori Maris Laja viimasel töölepingujärgsel tööpäeval, informatsioon konkursi tulemustest. Alles pärast Maris Laja saadetud märgukirja teavitas komisjoni esimees kantsler Rita Annus teda valitud uuest direktorist.

Meile on siiani jäänud ebaselgeks põhjused, miks kaks päeva hiljem, 2. novembril esitles keskkonnaminister välja valitud direktorina aga hoopis teist kandidaati Heidi Vilu.

Ühtlasi jääb meile selgusetuks, milliste objektiivselt mõõdetavate hindamiskriteeriumite alusel langetati lõppvalik nimetatud kandidaadi kasuks, seda arvuka ning esindusliku kandidaatidevalikuga konkursil – osales 13 kandidaati, nende hulgas rida silmapaistva loodusteadusliku tausta, pika juhtimiskogemusega ning muuseumi töövaldkonnas kompetentseid inimesi.

Meie hinnangul on konkursi käigus kahjustatud Eesti Loodusmuuseumi institutsionaalseid huve ning konkursi tulem seab ohtu teemavaldkonnaga seotud arengusuunad riigis laiemalt.

Selgelt Eesti Loodusmuuseumi huve kahjustav oleks situatsioon, kus muuseumi rahvusvaheliste ja siseriiklike partnerasutuste juhikohti täidavad kõrgelt hinnatud erialase taustaga ja ennast tõestanud spetsialistid, kuid Eesti Loodusmuuseumi uue direktorina asuks ametisse töövaldkonnas kogenematu inimene.

Eesti Loodusmuuseum Eesti rahvusliku loodusarhiivi säilitajana, uurijana ja loodusteaduse populariseerijana vajab kõrge pädevusega juhti, et täita oma seadusjärgseid ülesandeid ning ühiskondlikku rolli.

Leiame, et antud juhul on Keskkonnaministeerium konkursi läbiviimisel läinud vastuollu muuseumiseaduse mõttega ja euroopaliku töökultuuri põhimõtetega.

Antud üksikjuhtumi taustal näeme ühtlasi laiemat ärevusttekitavat tendentsi – kvalifikatsiooni, töökogemuse ja erialase pädevuse mitteväärtustamist riigi tasandil tehtavates otsustes.

Kohtumised keskkonnaministri ja kantsleriga ning teemakohased kirjalikud pöördumised ministeeriumi poole ei ole kahjuks aidanud probleemile siiani konstruktiivseid lahendusi leida.

Näeme kujunenud olukorrale ainuvõimaliku lahendusena uue konkursi väljakuulutamist, kaasates konkursikomisjoni koosseisu muuseumite eksperte ja loodusteadlasi ning spetsialiste Kultuuriministeeriumist, ülikoolidest, Keskkonnaministeeriumist ja Eesti Loodusmuuseumist.

Pöördumisele on alla kirjutanud muuseumi osakonnajuhatajad, Loore Ehrlich, Rutt Hints, Tiit Hunt, Tiiu Liimets, Uno Roosileht Kärt Maran.