Hea näide maavanemate parteistamisest rullub Läänemaal. Reformierakond komandeerib sinna ambitsioonika mehe Innar Mäesalu, kel Läänemaaga mingit kokkupuudet pole. See-eest on tal tuline soov karjääri teha ja Mäesalu paberid paistavad esialgu selleks tööks ka täiesti laitmatud.

Läänemaa omavalitsused on kõhkleval positsioonil.

Läänemaa rahvas aga imestab, et miks Võru taustaga mees tuleb nende kodukamarale.

Samamoodi paistab minevat ka Hiiumaaga. Regionaalminister Siim Kiisler ütles riigikogus: "Hiiumaal on selles mõttes tõesti raske olukord, et praegu ametis olev maavanem on väga keerulistes töistes suhetes omavalitsusjuhtide ja ettevõtjate esindajatega."

Delfi ei vaidlusta ta läbisaamist omavalitsusjuhtidega. Küll aga on näha, kuidas Reformierakond teeb teed uuele erakondlasele.

Peame alatuks ühiskonna politiseerimist. Valitsus ja kohaliku tasandi poliliseeritus on paratamatu. Aga miks maavanemad? Mehed ja naised, kel on ainult esindus- ja järelvalvefunktsioon, kõrge palk ja vastutus vaid erakonna ees. Isegi kui nad ebaõnnestuvad, ei kaota nad kohta. Tegelikus elus sellist hoidmist pole.

Delfi teeb ettepaneku maavanemate ametid raputada lahti valitsuse suvast ja soovist parteile õigeid inimesi meelitada. Meie näeme, et maakondade juhid võiks olla kohaliku elu spetsialistid, keda kohalikud usaldavad, mitte aga komandeeringusse saadetud aparatšikud.

Meie eesmärk kõlab kindlasti idealistlikult, aga see oleks samm, milles on lihtsam kokku leppida kui haldusreformis või mõnes muus ohverdusi eeldavad diilis. Kaalul pole iseenesest palju, aga samm apoliitiliste maavanemate suunas oleks ühiskonnas vaid tervitatav.