Priit Toobal küsis Pentuselt, miks käisid 16. novembril Viru Keemia Grupi esindajad ja reformierakondlane Kalev Kallemets Lääne-Virumaal Rägavere vallas rahvaga kohtumas ja fosforiidi kaevandamisest rääkimas?

Pentus vastas, et ka uurimine kohapeal ei ole võimalik, kui selleks ei ole luba antud. "Selles osas olen ma omal initsiatiivil käinud kohtumas ka kohalike omavalitsustegelastega, muu hulgas ka nimetatud valla juhiga. Ka uurimine ja ka üldgeoloogiliste uuringute ja uurimistööde teostamine on teema, millega ei saa edasi liikuda, kui väga selgelt on aru saada, et kohalik kogukond seda ei aktsepteeri," lausus Pentus.

"Tollest kohtumisest sain ka mina teada tagantjärele ja ma pean ütlema, et keskkonnaministeeriumi esindajaid nendele ettevõtte läbi viidud rahvakoosolekutele kutsutud ega kaasatud ei ole, seetõttu ei ole meil olnud võimalust ka seal osaleda," ütles Pentus.

"Aga ma tean, et ka paar päeva hiljem toimusid seal lähedal asuvates külades arutelud ja ma olen neile edastanud ka kirjalikult keskkonnaministri seisukoha."

Pentus kordas, et fosforiit ei ole Eestis kaevandatav. Ta rõhutas, et ka üldgeoloogiline uurimistöö on võimalik ainult juhul, kui kohalik omavalitsus peab seda vajalikuks. "Täna mina seda kuskilt ei näe. Ma näen, et kohalikud inimesed on hirmul ja ma ausalt öeldes mõistan nende selliseid kõhklusi ja hirme," lausus Pentus.