Eesti geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Soosalu rääkis Delfile, et eile registreeris Hara lahes õhatud miini seismoloogilise sündmusena nii Arbaveres, Matsalus kui ka Vasulas asuv seirejaam, eriti selgelt on miini hävitamine näha Arbavere jaama seismogrammil.

Õigemini on sel näha suisa kolm sündmust, millest ilmselt kaks on miini plahvatused. Soosalu sõnul paistab, et kell 14.55 on olnud lõhkamine põlevkivikarjääris, ning veidi suuremad sündmused ehk ilmselt miinide lõhkamised on olnud kell 18.24 ja kell 21.23.

Automaatsüsteemi järgi olid mõlemad „maavärinad” 2,3-magnituudised. „Kuigi need on seismilise sündmusena väga väiksed, siis seismo-andurid on nii tundlikud, et need võidi registreerida ka Põhja-Soomes,” märkis Soosalu. „Seismojaamadel sellise suurusega sündmus kahe silma vahele ei jää.”

Soosalu sõnul on väikestel maavärinatel ja plahvatustel teinekord keeruline vahet teha, seda enam, et kaevandustegevus võib samuti väiksema maavärina või varingu tekitada. „See on paras väljakutse, et neil vahet teha,” ütles Soosalu, lisades et signaali järgi saab enamasti aru, millega tegu.

„Lõhkamised on tavalised ja maavärinad haruldased, selleks et maavärinat mitte lõhkamiste nimekirja panna, peab olema väga valvas,” märkis Soosalu. Ta lisas, et seismoloogidel tekib kohe kahtlus, et tegu võib olla loodusliku sündmusega, kui see on kahtlasel ajal, näiteks pühapäeva öösel.

Maavärinaid Eestis viimastel aastatel Soosalu sõnul olnud ei ole, küll aga oli maavärin paar aastat tagasi Ahvenamaal ja Põhja-Soomes, mida soomlased tundsid väga selgesti. Delfi lugeja teatel olla aga ka eilset värinat Loksa lähedal näha ja tunda.

Vahemere seismograafiakeskus CSEM registeeris eile ühe kilomeetri sügavusel maapinnast 2,1-magnituudise maavärina, mis ilmselt oli siiski üks kahest mainitud miinilõhkamisest.