Samas ilmutas Wen Kagu-Aasia Riikide Liidu (ASEAN) tippkohtumisel Indoneesias Bali puhkusesaarel ka suuremeelsust, pakkudes 10 miljardi dollari väärtuses laene ja kinnitades, et Hiina soovib üksnes sõprust, vahendab BNS.

Hiina väidab, et suur osa Lõuna-Hiina merest, mida läbivad tähtsad laevateed ja kus loodetakse leida rikkalikult naftat ja gaasi, kuulub talle.

Mere eri osi peavad enda omaks ka Vietnam, Filipiinid, Taiwan, Malaisia ja Brunei, kes koos USA ja Jaapaniga survestavad Pekingit, et sel aastal taas lahvatanud ammusele tülile lahendus leida.

Valge Maja on teatanud, et president Barack Obama tõstatab Lõuna-Hiina mere küsimuse laupäeval Bali saarel ühel teisel kohtumisel, kuid Hiina on öelnud, et tema diskussiooni ei soovi, vaid tahab lahendada probleemi otse iga asjaosalise riigiga eraldi.

"Mitme selle piirkonna riigi vahelised vaidlused Lõuna-Hiina mere üle on probleem, mis on kestnud aastaid," vahendas Hiina uudisteagentuur Xinhua Weni kõnet ASEAN-i liidritele.

"See tuleks lahendada asjaga otseselt seotud riikide sõbralike konsultatsioonide ja diskussioonide teel. Välised jõud ei peaks mitte mingil ettekäändel sekkuma."

Territoriaalkonflikt teeb muret ka Jaapanile ja India on asjaga seotud Vietnamiga sõlmitud Lõuna-Hiina mere naftamaardlate uurimise kokkuleppe kaudu.

Juulis leppisid Hiina ja Kagu-Aasia riigid kokku territoriaalvaidluste lahendamise esialgsetes põhimõtetes, mis on oluline koostöösamm aastaid piirkonda pingestanud tülile lõpu tegemiseks.