"Sellest alates vahetamist enam ei toimu. Riigile kuuluva maa omandamine on võimalik ainult oksjonil, praegu kehtiva korra kohaselt on oksjoni võitjal õigus pakutud kõrgemat hinda talle kuuluva looduskaitsealase maaga tasaarveldada," vahendab reformierakonna suhtekorraldaja Pentuse sõnu.

"Tähtis on, et kogu protsess oleks avalik, jälgitav ja läbipaistev. Teisisõnu - seadust tuleb täita, riigi varaga toimetamine peab olema aus ja läbipaistev. Seaduse väänajate või seadusest möödahiilijatega peavad tegelema õiguskaitseorganid," lisab keskkonnaminister.

Pentuse arvates oleks kõige lihtsam ja läbipaistvam süsteem selline, kus riik ei teeks oma varaga muid tehinguid, kui puhas ost ja müük, ilma igasuguse tasaarveldamiseta. Minister on seisukohal, et mida vähem subjektiivsust riigi varaga tehtavad tehingud võimaldavad ja mida ühetaolisem on praktika, seda parem ja see oleks avalikkusele ka paremini mõistetav.

Eesti Ekspress kirjutab täna ilmunud numbris seda, kuidas Merko ehituse üks variisikuid Elar Liblik ostis enampakkumisel viis maatükki Tallinna linnas, mille eest maksis talle kuuluvate loodukaitsealadega Pirita jõe ürgorus.