„Prantsusmaale tuleb lüüa häirekella,“ ütles Saksamaa vanima erapanga Berenberg Banki peaökonomist ning koos Brüsseli mõttekoja Lisbon Counciliga koostatud iga-aastase uuringu põhiautor Holger Schmieding AFP vahendusel.

„AAA reitinguga kuue eurotsooni riigi hulgas on Prantsusmaa uuringu põhilises hinnangus selgelt madalaimal kohal,“ ütles Schmieding. „Tulemused on liiga keskpärased riigi jaoks, mis tahab kindlustada kohta tippseltskonnas.“

„Tervisekontrolli“ üldiste indikaatorite järgi on Prantsusmaa eurotsooni 17 riigi hulgas 13. kohal. Majandusreforme kajastavas tabelis on Prantsusmaa aga 15. kohal.

„Suurema osa kriteeriumide puhul, mida Euro Plus Monitoris kasutati, on Prantsusmaa tulemused lähemal Hispaaniale ja Itaaliale kui teistele AAA reitinguga Euroopa riikidele, nagu Saksamaa, Austria ja Holland,“ ütlevad uuringu autorid. „Prantsusmaa positsiooni kindlustamiseks Euroopa majanduste tippseltskonnas on vaja märkimisväärseid reforme, mis ideaalis peaksid algama juba enne Prantsusmaa järgmise presidendi valimisi, mille esimene voor toimub 2012. aasta aprillis.“

Kui seda ei juhtu, hoiatavad autorid Prantsusmaa majandustulemuste edaspidise halvenemise eest Saksamaaga võrreldes.

Prantsusmaa peaks kärpima valitsuse kulutusi ja parandama hariduse saamise võimalusi, eriti immigrantidest elanikkonna puhul, ning liberaliseerima tööturgu, mis eelistab privilegeeritud siseringi neile, kes tahavad tegelikkuses tööd leida.

Kogu tabeli tipus on eurotsooni uustulnuk Eesti ja veteran Luksemburg, kellele järgneb Saksamaa.