Põhja-Eesti päästekeskusest öeldi Delfile, et nad ei ole andnud omapoolset heakskiitu saali istmete alla paigaldatud kütteseadmete kasutamisele.

Tänavu 21. juunil tegi Põhja-Eesti päästekeskus Nukuteatrile ka ettekirjutuse, mille kohaselt tuli teatril küttseadme kasutamine lõpetada või kütteseadme kasutustingimused Põhja-Eesti päästekeskusega kooskõlastada.

Täitmise tähtaeg oli käesoleva aasta 15. oktoober. Põhja-Eesti Päästekeskuse teatel on kohustus täitmata. Kui teater saab Põhja-Eesti Päästekeskuselt kooskõlastus, võivad ka etendused alata.

Teatri juhtkond aga kinnitab vastupidist ja ütleb, et ehkki neile on tehtud ettekirjutusi, pole etenduste korraldamist ära keelatud ning nad on esitatud nõuded täitnud.

„Meil oli pikk dialoog päästekesusega ja mure selle küttesüsteemi pärast,“ rääkis direktori asetäitja Rain Raabel. „Me oleme ühendanud küttesüsteemi automaatse tulekustutussüsteemiga, rajanud lisaks evakuatsiooniteid ja tulekustuteid juurde muretsenud. Seal ei ole mitte midagi sellist, et seda ruumi ei tohiks kasutada.“

Raabeli sõnul on hoovi ehitatud saal sisuliselt ikkagi telk, mida on vaja kütta. Umbes 500 ruutmeetri suurust ruum köetakse kolme gaasikütte puhuriga.

Teatrikülastajate ohutus on tagatud

Ka Nukuteatri juht Meelis Pai kinnitas Delfile, et teatrikülastajate ohutus on tagatud. Tema sõnul telliti saali kütmiseks vajalikud küttekehad juba aastaid 3-4 tagasi ja tänaseks on vastavalt pääsetameti ettekirjutusele paigaldatud neile ka spetsiaalsed kustutussüsteemid ja andurid, mis lülitavad kohe kütte välja, kui on tunda gaasi lõhna.

Pai sõnul kasutatakse sarnast küttesüsteemi kõigis suurtes kütmist vajavates ruumides ja see on paigaldatud täpselt projekti järgi. „Kõik on projekti järgi tehtud, maa all on vastavad torud ja katusele välja viidud korstnad, et kübekestki gaasi saali ei pääseks,“ rääkis ta.

Pai sõnul on teater varem esinenud puudused kõrvaldanud ja neil on praegu luba saali kasutamiseks kuni 1. jaanuarini. Tema sõnul on küsimus vahepeal karmistunud tingimustes ja selles, et teater kooskõlastas saali kasutamise tehnokontrolli keskusega. Viimase kinnitusel polnud pääsetkeskuse kooskõlastus eraldi vajalik.

Pai rääkis, et teater on alustanud ka saali ümberehitamise projekteerimist ning järgmisest aastast läheb Nukuteatri kinnisvara juba üle Riigi Kinnisvara ASile. „Ma arvan, et nendega koos saame lahendada kõik probleemid,“ lausus Pai.

Kevadel taotles Nukuteater õuesaali tuleohutusnõuetega vastavusse viimiseks kultuuriministeeriumilt üle 108 000 euro.

Nukuteatri hoovi ehitatud köetavasd telksaalis esietendub aga 27. novembril „Karlsson katuselt“. Muusikalise koguperelavastuse Väikevenna ja Karlssoni ebatavalisest sõprusest toob lavale sama meeskond, kelle käe all on NUKUs valminud ka eelmised Astrid Lindgreni lavalood „Bullerby lapsed“, „Bullerby jõulud“ ning „Kalle Blomkvist ja Rasmus“. Lavastusele loob originaalmuusika Kaire Vilgats.