Metsik hulk maailma rahvastikust nälgib, eriti lõunas. Meil põhja pool aga käib jutt toidu kvaliteedist, selle päritolust, tervislikkusest, abiainetest, mida see sisaldab ja millest kõigest veel. Tarbija ei taha ma enam kuuldagi E-ainetest, ammugi siis mitte pestitsiididest.

Et toota tarbijale meelepärast toitu, on mindud suuresti üle mahetootmisele. Mahe tähendab sisuliselt seda, et ei ole kasutatud sünteetilisi väetisi ega pestitsiide, lehmad söövad karjamaal ja kanad jalutavad vabalt ringi. Lubatud on üldjuhul vaid sõnnik väetamiseks, nõgeseleotis pritsimiseks jms mittesünteetiline ja looduslik kraam.

Kuid kuhu selline tootmine viib? Et sellest aru saada, tuleb mõelda teisiti. Ehk kujutagem siis ette, et enamus maailma põllumeestest toodab mahedalt. Minu loogika ütleb, et selline asi lõppeks mõnekümne aastaga inimkonna väljasuremisega, kuna maad, mis meid toidavad, jäävad nälga. Väetiseks jagub sõnnikut vaid väikesele osale põllumajanduslikust maast. Ülejäänud maad oleksid varsti näljas ja täiesti kasutud. Ehk siis saab mahedalt toota vaid väga väikesel hulgal ning eriti maitsvat mahetoitu jagub vaid väljavalitutele.

Mina isiklikult ei armasta väga mahetooangut. Ei ole ju vahet, kas taim saab ammoniaagi valgest väetisegraanulist või ehtsast sõnnikust. Molekulaarne kuju jääb ju samaks. Samuti ei saa ma aru, kas karjamaal rohtu söönud lehma piim on tõesti parem kui laudas rohtu söönud lehma piim? Või kas õnnelik kana muneb maitsvamaid mune? Ühel päeval tekib aga maailma rahvaarvus küllastus, kust edasi ei ole võimalik enam kasvada. Hetke seisuga kasvab maailma rahvastik veel kõvasti ja kõik tahavad süüa. Mahetoodang neile seda ei paku.

Bioloogia-alase inimesena pooldan mina täielikult geneetiliselt muundatud toitu. GM-taimed ei vaja pestitsiide, sest nad on tehtud haiguskindlaks. Nad säilivad kauem, kuna on lödistumiskindlad, seega on transpordikadu väike. Osa neist sialdab vitamiine, mida metsik tüüp ei sisalda. Nad on palju suuremad, ilusamad jne. Ja põhiline on see, et hektari pealt on võimalik saada palju suurem saak ning kõike eelnevat arvestades on nende hind oluliselt väiksem. Poolt argumente jagub veelgi.

Aga enamus inimesi, kes ei ole GMO-de ja geneetikaga väga kursis, on neile kategooriliselt vastu. Ja täiesti absurdsete argumentidega. Olen üritanud päris mitmele inimesele selgeks teha, et GMO-d ei ole kahjulikud (vähemalt siiani ei ole suudetud seda tõestada, küll aga on meeletult palju GMO-de poolt argumente). Ja vaidluse käigus on mulle näiteks öeldud: "Mina geene ei söö!" Nojah, saate vast isegi aru, kui absurdne see on ja siinkohal on see väga hea näide sellest, et inimene, kes asjast ei tea, on kategooriliselt selle vastu. Ülikoolis küsis aga õppejõud bioloogia tudengitelt, et kui paljud teist on GMO-de vastu ning ei tõusnud mitte ühtegi kätt. Nemad teavad tagamaid ja saavad aru, et nad endast mingit ohtu ei kujuta.

Maainimese keeli on geen lihtsalt geen, pole vahet, et kas taimes on neid üks rohkem või vähem. Miks ta peaks sind kahjustama? Sa sööd geene iga päev, see on kõigest üks nukleotiidide jada. Ja geenid ei kandu sinule üle. Pole seda siiani juhtunud, miks peaks see juhtuma GM-toitu süües? Ei maksa karta, et muutud ise ka tomatiks. Üldiselt on väga raske seletada tavalisele inimesele, kes ei tea tagamaid, et GMO ei kujuta endast ohtu. Kõike kontrollitakse väga rangelt ja ammugi mitte ei ole GM-toit mürgine.

Küll aga sööb tavainimene enda teadmata sisse GMO-sid ja kiidab takka. Näiteks ei tea paljud, et hispaania tomatid on geneetiliselt modifitseeritud - nad on tehtud lödistumiskindlaks. Ja nende hind on märgatavalt odavam. Maitse ei ole küll päris see, mis kodus kasvatatud tomatil, kuid kui sa just paljalt ei söö, siis ei ole erilist vahet.

Poes võrdlen alati GM-toidu ja nn tavatoidu hindu. Vahe on kohati mitmekordne. Ise eelistan aga GM-toitu. Näiteks ostan alati toiduõli, mis on valmistatud GM sojaubadest või neidsamu ilusaid lödistumiskindlaid tomateid. Kuid poes on veel mitmeid tooteid, mis on geneetiliselt modifitseeritud, te tarbite neid ja kiidate veel takka, kuid kui kuulete, et see on GM-toit, siis olete kategooriliselt vastu.

Ma olen rohkem kui kindel, et täielik mahetoodang viiks hukatusse ja GMO päästab. Varem või hiljem hakatakse GMO-sid tootma üha rohkem ning teil tuleb sellega kas leppida või maksta kõvasti rohkem, et süüa mahedat.