Meestearst Olev Poolamets leidis ajalehes Pealinn, et eestlased on suhteliselt vabameelsed. "Olen suhteliselt palju näinud seda, mis toimub Põhjamaades, ja võin öelda, et kuigi ka seal ollakse vabameelsed, on siiski valdkondi, kus järgitakse teatud traditsioone ja kirjutamata seadusi rohkem kui meil."

"Kui võtame näiteks seksuaalhariduse Rootsis, siis kuigi seksuaalsuhetes on seal üsna palju vabameelsust, kaasneb sellega alati vastutus. Vastutus oma tegude eest on teistsugune. Kui inimene tuleb suguhaigusega arsti vastuvõtule, siis uuritakse välja kõik tema sekspartnerid ja ravima hakatakse kõiki. Samuti on Rootsis võimalik karistada, kui inimene suguhaiguse ravist eemale hoiab. Samuti on väga jäigad reeglid selle kohta, mis vanuseni ei tohi laps üksi koju jääda. Kui Eestis oleks samad reeglid, siis oleks enamus lapsi juba lastekodus. Aga Rootsis lastekodusid ei olegi. Seesmise vastutuse süsteem on seal teistsugune," rääkis Poolamets.

Kui rääkida veel seksuaalharidusest, siis oli Poolamets omal ajal tõsiselt hämmeldunud, kui sai teada, et soomlased teevad seksuaalkasvatust leerilaagrites.

"Saades teada tausta, ei ole seal midagi imestada – 80 protsenti soome noortest käib leeris. Ka kirik toimib seal demokraatlikul, mitte autoritaarsel alusel. Kirikus diskuteeritakse tõepoolest kõikvõimalikel teemadel, kaasa arvatud samasooliste abielud jms, üritades mõista, mitte hurjutada. Selline vabameelsus toimib eetilistel alustel, see ei kahjusta teisi inimesi."