Inimõigusorganisatsioon kutsub pühapäeval kriisikohtumisele kogunevaid Araabia Liiga delegaate Süüriat enda hulgast välja heitma ning palub ÜRO-l kehtestada vägivalla eest vastutavatele inimestele sanktsioonid ja anda Süüria rahvusvahelisse kriminaalkohtusse (ICC).

"Süüria valitsusvägede süstemaatilised kuritarvitused Homsi tsiviilelanike kallal, sel hulgas piinamised ja ebaseaduslikud tapmised, kujutavad endast inimsusvastaseid kuritegusid," öeldakse HRW avalduses BNS-i vahendusel.

Inimõiguslaste andmetel on julgeolekujõud tapnud Homsis alates 2. novembrist, mil Süüria valitsus nõustus Araabia Liiga plaaniga vägivalla lõpetamiseks ja Assadi vastastega dialoogi alustamiseks, vähemalt 104 inimest.

Aprillist augustini sai Homsis surma vähemalt 587 tsivilisti. Režiimivastased meeleavaldused toimuvad ka mujal Süürias, kuid üheski teises piirkonnas ei ole rahutuste mahasurumine nõudnud nii palju ohvreid.

"Homs on Süüria valitsuse jõhkruse mikrokosmos," ütles HRW Lähis-Ida direktor Sarah Leah Whitson. "Araabia Liiga peab president Assadile ütlema, et kokkuleppe rikkumisel on tagajärjed ja et ta toetab (ÜRO) julgeolekunõukogu samme veretöö lõpetamiseks."

ÜRO andmetel on Süürias märtsist alates tapetud 3500 valitsusvastast meeleavaldajat. Võimud süüdistavad vägivallas relvastatud jõuke, väites, et nood on tapnud 1100 sõdurit ja politseinikku.

Süüria võimud on tõkestanud enamiku välismeedia ligipääsu, mistõttu on poolte vasturääkivate väidete paikapidavust raske kontrollida.

Ka Human Rights Watch ei pääse ise Süüriasse, tema raporti aluseks on vestlused 114 Homsi elanikuga, kes on kas põgenenud naaberriikidesse või suhtlevad organisatsiooniga interneti teel.