"Väga tavaline ja väga sisutühi. Iseenesest ei ole sellistel avaldustel absoluutselt mitte mingit sisu, see on Vene välispoliitika parimast hämamistraditsioonist kantud. Selle traditsiooni teise otsa kuuluvad hägusad lubadused, et "kui teete nii, parandate oluliselt suhteid", mis aga - nagu ajalugu näitab - tõele ei vasta," ütles Raid Delfile.

"Paarikümne aasta iseseisvuse aja jooksul, mil on kuulatud vene poolt nii- ja naasuguseid rumalusi, võiks ju taibata, et nad ei loobu oma mõjujõu taastamise nimel iial katsetamast ja kompamast, kuni mõni asi läbi läheb," lisas ta.

Raidi arvates tegi Eesti õigesti, et ei lasknud Saksamaal ja Venemaal oma territoriaalvetes toimetada. "Ühe korra need riigid juba toimetasid meie territooriumiga - 1939 - ja tagajärgi mäletame kõik... Paraku ei tee asjaolu, et gaasitoru asub Läänemere muus osas, asja meile lihtsamaks," ütles riigikogulane Raid.

Ta selgitas ka, et akadeemik Anto Raukase sõnul on läänemeri täis sõja ajal ja peale sõda sinna uputatud mürgikonteinereid, mis hakkavad läbi roostetama. Seega on suur oht, et juhe mõnda neist konteineritest vigastab. "Igal juhul on sinepigaas ohtlikum, kui tühja lobisev suursaadik," lisas Raid.

Venemaa suursaadik Juri Merzljakov lausus eile venekeelsele Delfile, et Eesti otsus mitte toetada gaasijuhtme Nord Stream ehitamist Venemaa ja Saksamaa vahele pole jäänud märkamata.

Vastates küsimusele, millest jäi Eesti ilma gaasijuhtme projektist loobudes, vastas Merzljakov, et ei ole valmis numbreid esitama, aga kui Eesti annaks gaasitorule oma toetuse, siis muutuksid suhted kahe riigi vahel üsna pea teistsuguseks.