"Sisuliselt ei ole ju tegemist uue asjaga," nendib Tallinna lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg ajalehes Pealinn."Ühiskonnas on ikka olnud lapsi, kes nuusutavad, erinevad on ained, mida nuusutatakse – kunagi oli see liim, siis bensiin, nüüd välgumihkligaas."

Välgumihkli ostmine on lihtne, lapsed saavad selle poest vabalt kätte.

Tavaliselt on nuusutamine päris väikeste laste probleem. "Nuusutajad on reeglina nooremad kui teiste ainete tarvitajad," räägib Kleinberg. "Need on algklasside lapsed või varateismelised, kümne- kuni 13-aastased, kelle rahakott teisi aineid tarvitada ei võimalda või kellel pole piisavalt tarkust ja tutvusi, et muid skeeme kombineerida."

Eufooriaseisund ahvatleb

Kuna toksiliste ainete nuusutamine võib heal juhul tekitada väga erilise tunde, on see eksperimenteerimisaltile lapsele ahvatlev. "Mõni proovib ja tal hakkab väga halb, mõnele jällegi tundub tohutult lahe," räägib Kleinberg "Toksiliste ainete nuusutamine tekitab tavaliselt teatava eufooria ja illusoorsuse tunde. Samas on võimalikud ka väga halvad kogemused. Aga kui oled algklassijõmm ja tahad, et sul oleks teistmoodi tunne ja väga lõbus – siis loomulikult ahvatleb. Mõnel hakkab halb, mõnele tundub tohutult lahe."

Kui lapsevanem arvab, et lapse "harrastust" on lihtne tuvastada, siis nii see paraku ei ole. "Mingeid erilisi sümptomeid, mis viitaks gaasinuusutamisele, paraku pole," märgib Kleinberg. "Aga muret tasuks hakata tundma, kui lapsel on kummalisi peavalusid või iiveldushoogusid, limaskestade ärritust, köha. Tal võib ju olla ka gaasilõhna juures, aga tõenäolisemalt siiski mitte. Ja ka siis, kui tema asjade hulgas on välgumihkel, võiks uurida, mispärast see seal on."

Laps võib gaasi kätte surra

• Kui liimi nuusutatakse pidevalt, tekivad püsivad ajukahjustused ja psüühikahäired. Esmalt võivad need väljenduda keskendumisraskuste, unehäirete, meeleolukõikumiste ja/või impulsiivse käitumisena. See tähendab, et kannatama hakkab lapse õppimine ja käitumine.
• Gaasinuusutamine võib tekitada ka püsivaid närvisüsteemi kahjustusi. Liim, bensiin, gaas – kõik need on ohtlikud ained, närvirakkudele toksilised. Need ained hävitavad närvirakke, kuid on ohtlikud ka kõigile teistele elutähtsatele organitele. Nuusutamine võib põhjustada ägeda mürgistuse koos iivelduse või oksendamisega ja tekitada krampe. Laps võib surra, sest hingamine seiskub.