"Peetri mälestuse ees pead langetades ei saa ma – pärast Hiinas oleva riigikogu delegatsiooni liikme juttu lugemist - märkimata jätta, et kahjuks just samamoodi läks manalateele Läti Saeima ja Balti Assamblee üks säravamaid liikmeid, 74-aastane Juris Sinka aprillis 2001," ütles Toomas Alatalu Delfile.

Läti parlamendigrupp oli üks esimesi, kes said minna Tiibetisse ja paljus tänu Sinka pingutustele, meenutab Alatalu. "Ka nemad läksid neljakesi ja ühel hommikul ei astunud Sinka enam oma hotellitoa uksest välja. Süda ütles üles."

Mõistagi on Tiibeti küsimus poliitikutele oluline ja Tiibeti külastamine huvitav ning jõudsin seda Peetriga korduvalt arutada, kui toimetasime koos riigikogu Eesti-Hiina sõprusrühmas, ent kõrgmägestikuga tuleb arvestada igas eas, rääkis Alatalu.

"Igal juhul rääkisin Peetrile oma Läti sõbra saatusest, kuid oma viis aastat tagasi," ütles Alatalu. "Eks lohutagem end teadmisega, et Peeter Kreitzberg nagu varem ka Juris Sinka, kes parlamendiliikmetena lõpetasid oma maise teekonna Hiinas, tegid seda hingele ja vaimule väärikas kohas."

Riigikogu liige, endine kultuuri- ja haridusminister Peeter Kreitzberg oli koos riigikogu delegatsiooniga visiidil Hiinas ja Tiibetis. Täna Eestisse naasma pidanud 62-aastane sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzberg leiti surnuna eile hommikul Pekingis oma hotellitoast.