"Peeter Kreitzbergi meenutan heade sõnadega, sest ta oli tegelikult üks paremaid Eesti hariduskorralduse tundjaid ja ka kujundajaid,“ ütles Meri Delfile. „See tänane uudise oli küll väga, väga ootamatu.“

Meri sõnul oli Kreitzberg oma rikkaliku kogemuse tõttu hea argumenteerija ja samal ajal ka selline inimene, kes alati kuulas ka teiste arvamusi.

„Temaga oli hea vajadusel ka vaielda,“ ütles Meri ja meenutas, et rohkem vaidlusi leidis nende vahel aset siis, kui nad olid erinevates erakondades.

Suuremad vaidlused jäävadki Meri sõnul aega, mil veel Keskerakonda kuulunud Peeter Kreitzberg ja Mart Meri koos riigikogu kultuurikomisjoni kuulusid. „Alati ei langenud meie seisukohad kokku, aga need olid sisulised debatid, mitte tühjade sõnade loopimine,“ lausus ta.

Küsimusele, kas ta nõustub olema riigikogus Peeter Kreitzbergi asendusliige, ei osanud Mart Meri veel vastata. „Ma loodan, et mul on mõned tunnid aega järele mõelda,“ lausus ta ja viitas vajadusele korralda oma senist tööd Eesti Instituudi juhina.

Paraku üleüldist leinaaega parlamendi protseduurireeglid ette ei näe, mistõttu pidas Meri tõenäoliseks, et asendusliige peab riigikogus tööd alustama esmaspäeval.

Mart Meri registreeritakse riigikogus Peeter Kreitzbergi asendusliikmeks automaatselt, sest ta sai riigikogu valimistel samas ringkonnas teise tulemuse. Asendusliikmel endal on võimalik staatusest loobuda, misjärel määratakse uus asendusliige.

Mart Meri kandideeris riigikogu valimistel Sotisaaldemokraatliku erakonna nimekirjas Tallinnas Nõmmel ja Mustamäel ning kogus 1833 valija häält.

1999. aastal astus ta Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja oli IX riigikogu liige 1999–2003 ning oli X Riigikogu liige 2006. aastast.

Alates 1. septembrist 2007 on Meri Eesti Instituudi tegevjuht.