Hiljuti veensid Netanyahu ja Barak rünnakut toetama välisminister Avigdor Liebermani, kes varem oli selle vastu, teatab ajaleht Haaretz.

Vaatamata sellele, et üle miljoni iisraellase on pidanud nädala jooksul otsima kaitset lõunast tulistatavate rakettide eest, on poliitilise juhtkonna tähelepanu vaidlustel võimaliku sõja üle Iraaniga. Juhtivad ministrid vihjasid teisipäeval avalikult, et Iisrael võib Iraani rünnata.

Ministrite ja diplomaatide sõnul mängib Iisraeli jaoks otsustavat rolli 8. novembril avaldatav rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA raport.

Lääne luureametnikud on ühel meelel, et Iraan jätkab oma tuumaprogrammi. Luureteenistuste väitel kulub Iraanil pommi loomiseks 2-3 aastat, kui riik otsustab selle luua (pole veel otsustanud).

Lääne ekspertide analüüside järgi on rünnak Iraani vastu talvel peaaegu võimatu, sest tihedad pilved takistavad Iisraeli õhujõudude tegevust.

„Üks neist regionaalsetest jõududest on Iraan, kes jätkab pingutusi tuumarelva omandamiseks. Tuuma-Iraan kujutab endast Lähis-Idale ja kogu maailmale tõsist ohtu ning loomulikult on see otsene ja tõsine oht meile,“ ütles Netanyahu Iisraeli parlamendi Knesseti ees esinedes.

Baraki sõnul ei peaks Iisrael end hirmutada laskma, kuid ta ei välistanud võimalust, et Iisrael korraldab sõjalise rünnaku Iraani tuumaobjektide vastu.

„Me ei varja oma mõtteid. Siiski on need teemad, mida me ei avalikult ei aruta. Me peame tegutsema igal võimalikul viisil ja ükski võimalus ei ole kõrvale heidetud,“ ütles Barak.

Iisraeli strateegiliste asjade minister Moshe Ya'alon ütles, et eelistab USA rünnakut Iraani vastu Iisraeli omale. „Sõjaline samm on viimane abinõu,“ ütles Ya'alon.

Siseminister Eli Yishai pole veel otsustanud. „See on keeruline aeg ja parem on mitte rääkida, kui keeruline see on. Võimalik aktsioon hoiab mind öösel ärkvel. Kujutage ette, et me oleme rünnaku all põhjast, lõunast ja keskelt. Neil on lühimaa ja pikamaaraketid – me usume, et neil on umbes 100 000 raketti.“

Luure- ja aatomienergiaminister Dan Meridor teatas, et toetab USA tegevust Iraani vastu. „Kõigile on selge, et Tuuma-Iraan on tõsine oht ja kogu maailm eesotsas USA-ga peab tegema pidevaid pingutusi, et takistada Iraanil tuumarelvi omandada. Iraanlastel on juba üle nelja tonni 3-4-protsendilist rikastatud uraani ja 70 kilogrammi 20-protsendilist rikastatud uraani. Meile on selge, et nad jätkavad rakettide tootmist. Iraani tuumarelvastumine ei ole oht ainult Iisraelile, vaid mitmele teisele lääneriigile, ja rahvusvahelised huvid peavad siin kohtuma,“ ütles Meridor.

Endine kaitseminister Benjamin Ben-Eliezer sõnas, et kardab õudustsenaariumi, mille puhul otsustavad Netanyahu ja Barak Iraani rünnata. Ta hoiatas tormaka tegutsemise eest ning avaldas lootust, et terve mõistus jääb peale.