Iisraeli valitsus kirjeldas UNESCO-s vastu võetud otsust kui tragöödiat, teatab BBC News.

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja Yigal Palmor ütles, et meetmed on mõeldud surve suurendamiseks palestiinlastele. Palmori sõnul on tegu reageeringuga ühepoolsetele meetmetele, mille eesmärk on konfrontatsioon Iisraeliga ÜRO-s ja mujal rahvusvahelisel tasemel.

„Nad [palestiinlased] ei peaks raiskama aega nendele manöövritele. Nad peaksid jätkama läbirääkimisi,“ ütles Palmor.

Iisraeli valitsus teatas, et peaminister Benjamin Netanyahu andis korralduse umbes 2000 majutusüksuse kiirendatud ehitamiseks. Ehitustegevus toimub valitsuse teatel piirkondades, mis igasuguse tulevase lepingu järgi jääksid Iisraeli kätte.

Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi esindajad teatasid, et otsus kiirendada uusasunduste ehitamist on võrdne otsusega kiirendada rahuprotsessi hävitamist.

Otsus hoida kinni raha, mis on kogutud Iisraeli poolt Palestiina omavalitsuse eest on Abbasi pressiesindaja Nabil Abu Rudeina sõnul aga palestiina rahvalt raha varastamine.

Raha, mis sisaldab Palestiina territooriumidele imporditavate kaupade eest kogutavaid makse, ulatub iga kuu 100 miljoni dollarini, mis on pool Palestiina omavalitsuse maksubaasist.

Iisrael katkestas rahaeraldused sel aastal ka varem, kui Abbas sõlmis rahulepingu Gazat kontrolliva islamistliku rühmituse Hamasiga.