Mereinstituudi merebioloogia sektori juhataja Georg Martin ütles BNS-ile, et kaldaäärne vesi on täis roiskuvat ja lehkavat sinivetikamassi 5-6 kilomeetri ulatuses. Ta lisas, et sama tuulesuuna püsimisel on ohustatud kogu Hiiumaa lõunarannik.

“Kui tuul puhub avamerelt maa poole, siis on suur oht, et tuul puhub vetikad kaldasse kokku,” ütles ta.

Reostatud piirkonnas vees käimine ei ole soovitatav ja võib olla Martini sõnul tervisele väga ohtlik. Nähtusest teavitas mereinstituut ka keskkonnainspektsiooni.

Martini sõnul pole nii suurt sinivetika õitsengut Eestis sel aastal varem täheldatud. Kohalike elanike sõnul oli sinivetikamass ranna lähedale tekkinud mõne päeva eest.

Martin ütles, et mujal Eesti vetes pole teadlased sinivetikaid täheldanud. Ta lisas, et mereinstituudi ekspeditsioonid on praegu pidevalt väljas ning edastavad infot uute võimalike sinivetikamasside kohta.

Neljapäeval leiti sinivetikaid üle normi ka Harku järvest ning tervisekaitseinspektsioon ei soovita inimestel järves ujuda. Inspektsiooni pressiesindaja ütles BNS-ile, et esmaspäevaks selgub, kas järves olevad sinivetikad on ohtlikud ka inimestele.