Töötukassa analüüsiosakonna juht Anne Lauringson selgitas seda Delfile sellega, et kalendriaasta lõppedes lõppevad paljud tähtajalised lepingud ja ka ümberkorraldused personali koosseisus viiakse sageli läbi kalendriaasta lõppedes, mis toob kaasa suurema uute registreeritud töötute arvu.

"Seda peegeldab ka registreeritud töötute töösuhte lõpu põhjuste statistika, mis näitab, et aasta alguses kasvab uute registreeritud töötute arv eelkõige just seetõttu, et on rohkem neid, kelle töösuhe on lõppenud koondamise, tähtajalise töölepingu või võlaõigusliku lepingu lõppemise tõttu," kommenteeris Lauringson.

"Töösuhete lõpetamiste arvu tõusu kuu lõpus on märgata ka üksikute kuude lõikes ja aasta lõpus see efekt veelgi võimendub. Kuivõrd inimesed, kelle töösuhe on lõppenud nimetatud põhjustel, kvalifitseeruvad töötuskindlustushüvitisele, siis tõuseb aasta alguses reeglina töötuskindlustushüvitise saajate arv," põhjendas Lauringson.

Oktoobri lõpua oli töötukassa andmeil praegu arvel 46 670 töötut, mis moodustab 7,2 protsenti tööjõust 16 aastat kuni pensioniiga.

Registreeritud töötus oli kõrgeim endiselt Ida-Virumaal, kus see ulatus 12,8 protsendini. Madalaim on registreeritud töötus jätkuvalt Jõgevamaal, kus vastav näitaja on 4,5 protsenti.