Õhtul toimus Eesti vabariigi suursaatkonnas Helsingis pidulik vastuvõtt, kuhu oli kutsutuid ligi sadakond külalist, nende hulgas ka messiga seotud eestlased ja soomlased, Soome kirjastajad, kirjanduse- ja kultuuritegelased ning Soome ja Eesti poliitikud. 

Peo avakõne pidas välisminister Urmas Paet.

Välisminister Urmas Paet rõhutas, et Helsingi raamatumessi teemamaaks olemine on Eestile suur au. „Eesti raamatupidu ühes muusikaga on üks suuremaid Eesti kultuurisündmusi Soomes ning süvendab meie kultuurisuhteid ja teineteisemõistmist veelgi,” ütles ta.

Välisministri sõnul kannab eestikeelne trükisõna meie arenguloos hindamatut rolli.

Soomes teatakse ja tuntakse eesti kirjandust, sest juba ärkamisajast alates on eesti kirjasõna andnud sisu riikidevahelistele kultuurisuhetele ja aidanud kaasa teineteise tundmaõppimisele. „Viimastel aastatel on aga eestlaste ja soomlaste huvi teineteise kirjandusmaastikul toimuva vastu märgatavalt kasvanud,“ ütles Paet. „2011. aastat võib lausa pidada eesti kirjanduse aastaks Soomes, sest käesoleval aastal on ilmunud rohkem kui kakskümmend eesti kirjanduse soomendust ja Eesti-teemalist teost,” lisas ta.

Välisminister Paet tänas kõiki, kes aitasid kaasa eesti raamatu- ja muusikaloo üle lahe Helsingisse toomisele. „Eelkõige tuleb tänada eesti kirjanikke. See, et oleme raamatumessil esindatud 259 teosega on väga suur saavutus. Samuti on suure tänu väärilised tõlkijad. Aitäh ka muusikutele, kelle looming aitab messile eestimaiseid helitoone lisada,” ütles ta.

Delfi kajastab Helsingi raamatumessi koostöös presidendi kantselei ja Soome kirjanduse teabekeskusega.