Helsingi raamatumess on Soomes selle sügise üks mõjukam kultuurisündmus, kus esitletakse kahekümne Eesti autori soome keelde tõlgitud teoseid, teatas presidendi kantselei.

Neljapäeva keskpäeval esitletakse Helsingi raamatumessil president Ilvese esseede, artiklite ja kõnede kogumikku „Omalla äänellä”, eesti keeles „Sõna jõuga”. Raamatu teemadel vestlevad Toomas Hendrik Ilves, Soome eelmine välis- ja nüüdne väliskaubandusminister Alexander Stubb ning raamatu tõlkija Jouko Vanhanen. Vestlust juhib raamatu koostaja Iivi Anna Masso.

Neljapäeval kell 14 intervjueerib Iivi Anna Masso president Ilvest Soome suurima raamatupoe Akateeminen Kirjakauppa laval ning kell 14.30 kirjastuse WSOY laval.

Soome kirjastuse WSOY välja antud raamatus „Omalla äänellä” jutustab president Ilves Eesti tagasipöördumisest Euroopa kaardile ning elust, kirjandusest ja muusikast – unustamata Soome ja Eesti lähedasi suhteid, meie erinevusi ja sarnasusi, seda, mida ajalugu on meile mõlemale õpetanud. Raamatu sisuks on presidendi kõned ja esseed. Tema seisukohtade kujunemislugu ja tausta avab pikem intervjuu, mille on teinud raamatu koostaja Iivi Anna Masso.

Üheaegselt raamatumessiga toimub Helsingis rahvusvaheline toidumess, kus esinevad mitmed Eesti põllumajanduse väiketootjad. Seal tutvustab Evelin Ilves reedel rukkileiba ja Eesti toitu. Evelin Ilves, kellelt äsja ilmus kokaraamat „Kingitud maitsed”, valmistab toidumessi näidisköögis karaskit, vestleb Soome meisterkokkade meeskonna kapteni ja Helsingi Savoy restorani peakoka Kari Aihineniga Eesti toidust.

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves külastavad Helsingis ka Eesti Maja (Viro-keskus). See avati mullu 17. septembril ja majas jagavad ruume olulisemad Eesti–Soome kultuuri-, haridus-, turismi- ja majandussuhteid korraldavad organisatsioonid.