Peter Torry ütles neljapäeval, et üheksa päeva kestnud lauspommitamine, mille jooksul heitis 3000 lennukit linnale 9000 tonni pomme, oli traagiline ja õudusttekitav rünnak.

“Hullumeelsus haaras Euroopa aastail 1939-1945,” ütles Torry kõnes, millega märgiti operatsiooni “Komorra” algust.

Briti õhujõudude pommirünnak jättis Saksamaa suuruselt teises linnas kodutuks miljon inimest.

“1943. aasta juuli sündmused olid selle hullumeelsuse eriti kohutav ja purustav osa.”

“Statistika sellest, mis juhtus Hamburgis 24. juulist 2. augustini 1943 on õudusttekitav,” ütles Torry, kes siiski otseselt ei vabandanud toimunu eest.

Torry veetis 1950. aastate alguses lapsena mitu aastat Põhja-Saksa sadamalinnas, kus teenis tema isa, Briti armee ohvitser.

“Me peame mäletama õudu ja hävingut, mis haaras Euroopa, eriti aga Hamburgi rünnakute ohvreid,” ütles ta.

Torry esinemine järgnes Saksa ajaloolase Jörg Friedrichi raamatule “Tuli — Saksamaa ja pommitamine 1940-1945”, kus ta võtab katte aastakümneid tabuks peetud küsimuselt, kas liitlaste pommirünnakud natsliku Saksamaa vastu olid vajalikud või kas neid võib pidada sõjakuriteoks.

Friedrich ütles oma raamatus, et inglaste juhitud õhurünnakud Saksa linnade vastu olid moraalselt kaheldava väärtusega ning sõjaliselt küsitav kampaania Saksa elanikkonna pööramiseks Adolf Hitleri vastu.

Friedrichi sõnul hukkus pommirünnakutes 635 000 tsiviilisikut ja hävitati 130 linna, kuid need ei suutnud kahjustada Saksa sõjaaegset tootmist.

Paljud ajaloolased, sealhulgas ka Saksamaal, kritiseerisid Friedrichi suutmatuses rõhutada asjaolu, et Saksamaa mitte ainult alustas sõda, vaid ka alustas esimesena õhurünnakuid tsiviilelanikkonna vastu.