Amnesty Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika uurija Cilina Nasser ütles, et Süüria võimud paistavad olevat andnud julgeolekujõududele haiglates täieliku tegutsemisvabaduse, vahendab BBC News.

„Paljudel juhtudel paistab haigla personal olevat osa võtnud inimeste piinamisest ja halvast kohtlemisest, keda nad peaksid ravima,“ ütles Nasser. „Võttes arvesse üle kogu riigi inimeste saadud vigastuste ulatuse ja tõsiduse, on murettekitav avastada, et paljud peavad ohutumaks riskeerida ja mitte lasta haavu ravida, selle asemel, et minna korralikesse meditsiiniasutustesse.“

Amnesty teatel on julgeolekujõud patsiente haiglast minema viinud. Septembris otsiti läbi haigla Homsis, et leida valitsusvastast välikomandöri. Kui teda ei leitud, arreteeriti 18 haavatud inimest. Ühel teadvusetul patsiendil võeti seejuures näo eest hapnikumask.

Ühe meediku sõnul tekkis alati dilemma patsientidega, kes vajasid ülekandeks verd, sest verepangast vere tellimisel saavad julgeolekujõud haavatust teada ning ta võidakse vahistada, piinata ja ta võib vahi all surra.

Amnesty teatel on andmeid piinamistest riiklikes haiglates Baniyasis, Homsis, Tell Kalakhis ja Homsi sõjaväehaiglas.