Täna erakondadele saadetud kirjas teatas Michal, et neljast erakonnast kolm pidasid vajalikuks teemaga edasi tegeleda, vaid IRL pidas praegust olukorda rahuldavaks.

Kaks erakonda, Reformierakond ning Sotsiaaldemokraatlik erakond, eelistasid sooneutraalse kooselu seaduse loomist. Reformierakond sõnastas ka oma teise eelistuse, mis oleks näidislepingute paketi loomine koos seadustes olevate kitsaskohtade parandamisega. Sotsiaaldemokraatlik erakond leidis oma kirjas, et lepingutepakett ei rahuldaks ühiskonna tänaseid vajadusi.

Keskerakond, kes tunnustas justiitsministeeriumi teemaga tegelemise eest, soovis, et teemaga tegeldaks edasi ning otsitaks lahendusi igapäevastele probleemidele, mis nende hinnangul oleks vajanud reguleerimist juba ammu.

Michal tunnistas, et praeguses valitsuses on kokkulepe teha kõike ühiselt, kui teine osapool on nõus. "Mul on hea meel tõdeda, et Isamaa ja Res Publica Liidu poolne hoiak on olnud avatud asjalikule arutelule ning reaalsete probleemide üle arutamisele," kirjutas Michal.

Justiitsministeerium, lähtudes analüüsidest ning erakondade vastustest, võtab Michali teatel järgmise aasta tööplaani mitteabielulise kooselu paremaks reguleerimiseks kooseluseaduse loomise. "Usume, et asjaliku arutelu tulemusel on võimalik jõuda tulemuseni, mis suhtub lugupidavalt kõikidesse maailmavaadetesse ning eelistustesse," kirjutas Michal.

"Olukorras, kus uuringud näitavad, et viimasel kümnendil sünnib enamik lapsi juba abieluväliselt, on tegemist küsimuste ringiga, mis puudutab enamikku mitteabielulises kooselus elavaid täiskasvanuid ning nende lapsi. See ei ole homoperekonna või homoabielu küsimus vaid küsimus sellest, kuidas kaitsta soost olenemata nõrgemat poolt siis, kui suhted enam nii pilvitud ei ole või kui ette tuleb kurbi ja ootamatuid sündmusi," selgitas Michal.

"See kaitseb meest näiteks olukorras, kus tema on olnud kodune ja pühendunud laste kasvatamisele ning naine on käinud tööl ning peaks juhtuma, et elu viib partnerid lahku. Ning kuna nad ei olnud abielus, siis sellist panust kooselus nagu laste kasvatamine või perele pühendumine täna arvesse võtta ei ole võimalik," tõi justiitsminister näite.