"Tuleb otsida uusi väljundeid üle maailma, maailm on globaliseerunud," toonitas Vitsur oma intervjuus Kuku raadio hommikuprogrammile Ärataja.

"Kuigi Euroopas, eriti Läänemere piirkonnas on mugavam toimetada, tuleb mujalt turgusid otsida. Kui me ei saavuta seda, et meie tootmist või teenuseid keegi ostab, pole ei käivet ega riigieelarves tulusid," rääkis Vitsur.

Kui Euroopa ei suuda oma kaupu maailmas müüa, siis ainult Euroopas müümisest majanduskasvu ei tule. "Peame olema konkurentsivõimelised ka kasvavatel ja arenevatel turgudel," ütles Vitsur.

Euroopa ühisturu elavdamist peab Vitsur kaunis keeruliseks.

"Kui Euroopa ühisturg mingil põhjusel hästi ei toimi ja kaubad hästi ei liigu, on see Eesti jaoks kahtlemata probleem, meil pole oma ekspordile toetuvat majanduskasvu kuskilt võtta," selgitas Vitsur.

Ühisturu elavdamiseks on Vitsuri hinnangul mitmeid võimalusi, näiteks majanduse vabamaks ja raha kasutamise ratsionaalsemaks muutmine.

"See tähendaks mittetootlike kulutuste vähendamist ja nende suunamist investeeringuteks ühel või teisel moel."

Peaminister Andrus Ansip osutas Brüsselis euroala riikide valitsusjuhtide kohtumisel oma sõnavõtus Euroopa Liidu kolleegidele  vajadusele tegeleda rohkem konkreetselt majanduskasvu edendavate
meetmetega.

"Majanduskasvu allikas on siseturg," ütles peaminister Ansip. "Kui tahame ühtse turu varjatud potentsiaali tõepoolest realiseerida, peame tegema asju teistmoodi. Majanduse elavdamine on kriisidele kõige parem rohi."

Ansip osutas oma kirjale, mille ta saatis hiljuti teistele Euroopa Liidu juhtidele ning kus rõhutas vajadust oluliselt suurendada liidu majanduslikku lõimumist ja tõhustada ühisraha kasutava ala juhtimist.

"Me peame ületama liikmesriikide turgude jäikusest tulenevad takistused," ütles Ansip.