Rootsi panga analüüs, millele osutab tänane Eesti Ekspress, iseloomustab kasiinode tegevust Lätis sõnadega ”fat profit”. Pank kiidab, et Baltimaades on rahvas jätnud kasiinodesse viiendiku võrra rohkem raha kui mullu kolmandas kvartalis. Räsitud majandusega Lätis aga jättis rahvas Olympicu kasiinodesse raha koguni 31 protsenti rohkem kui mullu.

Samas ei pea rootslased omaenda kodus kasiinosid üldse arendavaks tegevuseks. Rootsi seadusandja ei näe sarnase “meelelahutuse” järgi vajadust, sest Rootsi seadusandja on sotsiaalselt vastutustundlik. Pealegi, kes ja millist “lõbu” või väärtust üldse saab, kui kasiinost lahkub, enamasti kaotajana?

Kaks päeva tagasi esines Tallinna Tehnikaülikooli aulas tõsine daam Birgitte Bonnesen, Swedbanki Balti panganduse direktor. Ta rääkis koos Rootsi suursaadiku Palmstiernaga Rootsi panga “vastutustundest” Baltimaades. ”Corporate responsibility,” kõlas Birgitte Bonneseni loosung.

Päev varem aga kirjutas Swedbank oma klientidele Delfi kasutuses olevas, Balti kasiinodele pühendatud ülevaates: “Meie soovitus Olympicu aktsiate kohta on nüüd — osta!”

Swedbanki kodulinnas Stockholmis ei lubata kasiinosid peaaegu üldse. Kasiinode üleslugemiseks piisab ühe käe näppudest, täpsemini — ühest näpust. Kuid vaevalt et ka Kungsgatan 65 asuvas kasiinos mängivad depressioonis ja majanduskriisis vaevlevad Läti kodanikud.

Delfi teab mitmeid perekondi (reklaamifirma juhi oma, tuntud advokaadi oma, riigipanga töötaja oma), mille pereisa on rahast tühjendanud ja lõhki ajanud. Kasiinohaiguse tõttu.

Me ei viljele Delfis Max Kauri või Märt Sultsi stiilis keskerakondlikku kasiinode ähvardamist. Me küsime, kas Swedbankil pole oma klientidele Baltimaades soovitada raha kasvatamiseks mõnd tegevusharu, mis ka Swedbanki kodumaal au sees on ja kus kaasnähtusena ei kaasne kannatusi.

Swedbankil on õigus soovitada ükskõik milliseid väärtpabereid, ja hoida ükskõik mida oma pensionifondis. Kuid rikkal pangal ei ole kohustust soovitada ja hoida ükskõik mida.