Septembri lõpus Soome parlamendi poolt vastu võetud seaduses on tagatiste maksimumsuuruseks kirjutatud 14 miljardit eurot. See on nominaalne summa, mis tähendab laenu ilma intressideta, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Otsus tagatiste kohta tehti nominaalsumma põhjal, aga tagatised katavad ka EFSF-i varade hankimise kulud ehk intressid. Tagatiste maksimumsuurus on lõpuks liikmesriikide poliitiline otsus. Soomes otsustab tagatiste kohta parlament,“ ütles rahandusministeeriumi alamriigisekretär Martti Hetemäki.

Hetemäki tunnistas, et tagatiste sisu on valitsuse seaduseelnõu põhjendustes puudulikult lahti kirjutatud.

Siiski rõhutas ta, et parlamendi poolt heaks kiidetud seaduses on tagatiste suurus õige.

Seaduseelnõu põhjendustes väideti, et Euroopa ajutise stabiilsusmehhanismi EFSF-i uues raamlepingus jäävad intressid tagatistest välja.

Intressidele antavate tagatiste suurus sõltub parajasti kehtivast intressimäärast.

Kui EFSF-i varade hankimisel makstav intress on 3,5 protsenti, oleks Soome tagatised 30 aastaks võetavale laenule 28,7 miljardit eurot.

Kui laenu tähtaeg oleks 15 aastat, oleks tagatiste suurus sama intressimääraga 21,4 miljardit eurot.

Eurotsooni riigid ei anna kriisiriikidele laenu, vaid tagatisi EFSF-i rahaturgudelt võetavale laenule. EFSF omalt poolt annab laenu kriisiriikide hädafinantseerimiseks.

Tagatised realiseeruvad, kui mõni EFSF-i finantseeritud eurotsooni riik oma võlgu tagasi ei maksa ehk muutub maksevõimetuks.